JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.06.2019 10:07:35 - bryta

Důchod

Dobrý den paní Schillerová. Psala vám kamarádka ohledně důchodu a napsala jste jí vydržte. Dejte si před sebe tři dvoutisícovky a jaký máte pocit? Já hrozný. Tolik má důchod. Už jsem slyšel málo odváděla atd. ale odváděla a pracovala. Na úřadech jí řekli že nemá na nic právo . Podporu, příspěvky větší než je i můj důchod dostávají mladý lidi co nic neodvedli. To není správný. Trvalí bydliště má na úřadě v Karlových Varech. Ve Varech byty pro chudý nestaví takoví lidi je nezajímají. Staví jen byty na prodej a stím důchodem a věkem nic nemůže. Tady cpou důchodce do domova důchodců. Tam kde lidi umírají žít nechce. Vím že peníze jsou. Ne že je moc důchodců, ale je moc kancelářských a málo pracujících co vytváří hodnoty. Je ponižující že se úředníci nezajímají o lidi a ještě horší když jde o ženu a v důchodu. Paní Schillerová neměli by se dát peníze těm co si je zaslouží nebo aspoň zvednou ty almužny. Těm třem dvoutisícovkám se nedá říkat důchod. Důchodce Hančák

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2019 11:04:12 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
chtěla bych Vás ujistit, že zlepšení životní situace seniorů je jedním z našich stěžejních cílů. A nezůstáváme jenom u slov, ale něco pro to skutečně děláme. Díky úpravě valorizačního schématu a zvýšení základní výměry se v letech 2015-2019 průměrný měsíční důchod zvýšil téměř o 2 tisíce Kč. To je skoro třikrát víc než v letech 2010-2014, kdy důchod vzrostl dohromady jen asi o 700 Kč.
 
Letos v lednu stoupl průměrný důchod o 901 Kč, což je historicky nejvyšší navýšení. Výrazně oproti minulosti vzrostla nejen jejich celková výše, ale právě také základní výměra, díky čemuž si polepšili především právě lidé s nízkou penzí. Jsme si samozřejmě moc dobře vědomi, i navzdory tomuto růstu zůstává řada seniorů stále v obtížné životní situaci. Ostatně proto jsme se rozhodli i v příštím roce navýšit průměrný důchod o dalších 900 Kč. A je to tak správně, našim babičkám a dědečkům jsme to dlužili.
 
Co se týče nelehké situace Vaší kamarádky, jako ministryně financí bohužel nemám kompetenci, abych jí mohla pomoci přímo. Ministerstvo financí totiž není oprávněno poskytovat lidem finanční výpomoc.  Určitě bych jí ale doporučila obrátit se na některou bezplatnou finanční poradnu poblíž místa jejího bydliště nebo na internetu (například tady: https://www.financnitisen.cz/). Tam by s ní mohli probrat její finanční možnosti a vypracovat s ní konkrétní plán, jak v její situaci dál postupovat. Opravdu bych si přála, aby se pro Vaši kamarádku podařilo nějaké vhodné řešení najít.
 
Držím jí palce.
Alena Schillerová