PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2019 14:59:34 - Kozmo

Lze aplikovat knihu Samuela Huntigtona - "Kam kráčíš Ameriko - na postupně se vyvíjející situaci v ČR?

Vážený pane doktore, lze aplikovat rozbor společenské situace v Americe, uvedený v knize Samuela Huntigtona - "Kam kráčíš Ameriko" - na postupně se vyvíjející situaci v ČR? Podle podobného vývoje v ČR ( jenž je asi dána geopolitickou snahou západních velmocí o vývoj světa podle jednotného vzoru, s potlačením národních států,) lze tedy nacházet podobné rysy v naší společnosti (jako například: vztah - identita, integrita - kosmopolitismus, vlastenectví....)? Výsledky této snahy je možné sledovat zejména na mladě generaci! Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.07.2019 14:07:26 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Ano i ne. Samuel Huntigton se zabývá dezintegrací Spojených států a jejich hegemonie. USA tou dezintegrací procházejí samotíží vlastního vývoje. Degenerace pozdního kapitalismu narůstá i u nás. My jsme však navíc i hříčkou velmocenské politiky USA a dalších západních velmocí. A ty k tomu, co má vnitřní kořeny, přidávají i "chaos na export". Za vehementní pomoci všech domácích kolaborantů.