JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.07.2019 17:21:13 - Fotr55

Věřil jsem

Věřil jsem, že EET, narovná platové podmínky v pohostinství. Ale velice jsme se zmýlil. Není mi jasné, proč nikdo nezakročí proti minimálním mzdám v restauracích. To vážně věříte že lidé kteří makají třeba i 14 hodin, si vydělají 14 až 15 tisíc? Že tím uživí rodinu? Každou hospodu která vykazuje minimální mzdy, bych zavřel a majitelé též.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:14:15 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

primárním cílem EET je zabránit zatajování tržeb a tím pádem i krácení daní, ale je to i účinná zbraň proti velmi rozšířeným černým výplatám „na ruku“. Pracovat v právě pohostinství často znamenalo zvyknout si na dvousložkovou mzdu – první složka je ta na výplatní pásce, druhou složku dostal zaměstnanec bokem.

Po zavedení EET se tato možnost omezila. Více přiznaných tržeb totiž znamená, že zaměstnavatelům ubydou zdroje na výplaty bokem a budou muset lidem zvednout mzdy oficiálně, aby si je udrželi. Ostatně proto během roku 2017 rostly průměrné mzdy v pohostinství o více než 10 %.

Minimální mzda se letos v lednu zvýšila na 13 350 korun měsíčně nebo 79,80 Kč za hodinu. Pokud dostáváte za plný úvazek mzdu nižší, něco není v pořádku. Vyzvěte svého zaměstnavatele k nápravě, aby Vám zaplatil doplatek do výše minimální mzdy. Vyzvěte jej nejlépe písemně. Pokud to nepomůže, podejte stížnost u inspektorátu práce.

Také bych Vám doporučila zvážit, zda by nebylo vhodnější najít solidního zaměstnavatele, obzvláště v situaci, kdy je nezaměstnanost nízká a na trhu práce je nedostatek pracovních sil.

Ať se Vám daří.
Alena Schillerová