JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.07.2019 17:59:28 - GB

Mate nejaky program na ochranu lesu?

Po 1989 se v restitucich vratilo spousta lesnich pozemku do soukromeho vlastnictvi. V mnoha pripadech to sdedili deti byvalych vlastniku kteri jsou dnes bez prostredku ve vyssim stari a nemaji moznost zadneho opatreni na vyhubeni / ochranu proti kurovci ktery se siri nejen Ceskem ale Evropou.

Hrozby pokut mistnich lesnich hospodaru jsou naprosto neproduktivni, protoze nejsou prostredky ani organizace k najmuti aby se o tento problem postarali. Kurovec je statni problem a vyhrozovat nejakym babickam pokutami je spise Komunisticka metoda, nakonec to byla CSSR ktera lesy mela ve vlastnictvi 40 let !

Otazka je, co Ceska vlada navrhuje pro vyreseni tohoto problemu ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:41:04 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
i tímto problémem se naše vláda aktivně zabývá. Oblast podpory hospodaření v lesích spadá pod výkon státní správy lesů, kterou zastřešuje Ministerstvo zemědělství.
 
Koncem července vláda schválila záměr dotačního programu na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích do výše 2,5 mld. Kč, jehož účelem je podpořit vlastníky nestátních lesů. Předmětem dotačního programu bude dorovnání nízkých prodejních cen dříví na úroveň potřebnou pro zajištění prostředků na následnou obnovu lesa, péči o les a jeho odbornou správu.
 
Stěžejní dotační tituly, tedy finanční příspěvky na hospodaření v lesích a připravované dotace na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích, jsou určeny všem vlastníkům nestátních lesů (včetně drobných).  Podpora technologických investic z Programu rozvoje venkova se zase orientuje na vlastníky od 3 hektarů lesa, přičemž malé projekty drobných vlastníků jsou preferovány.
 
Pokud se chcete dozvědět více, určitě se zeptejte našich kolegů na Ministerstvu zemědělství.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová