PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.07.2019 9:22:08 - Josef Joklík

Jaký je váš názor

na čestné občanství Konrada Henleina města Liberce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2019 18:51:17 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Předně prosím omluvu za zpoždění této odpovědi. Henlein coby čestný občan Liberce i v roce 2019 je samozřejmě kolosální nehorázností. Tím větší, že - pokud mne paměť nešálí - mu tam před pár lety dokonce nově instalovali i jakousi pamětní desku. Teď se o jeho vyškrtnutí ze seznamu čestných občanů právem dožaduje i iniciativa První republika. Mám-li věřit mediálnímu zpravodajství, nakloněn tomu není ani momentální starosta Liberce J. Zámečník. Ba dokonce se má honosit tím, že na dané téma řečnil i v partnerském Augsburgu a vydával Henleinovo čestné občanství za projev vyváženého přístupu k dějinám. Prý jen s dodatkem, že šlo o dobu, kdy "se naše vztahy pokazily". Tak se teď říká režimu bestiálního teroru a genocidy?

Kdo si neamputoval čest a svědomí, nutně si tyhle kolaborantské tanečky uvede do kontextu s tím, jak neurvale se zachází s památkou řady osobností, které proti fašismu nasadily krk - anebo třeba maršála Koněva, jehož jméno by teď radnice Prahy 3 chtěla vymazat i z názvu ulice na tomto obvodě (a radnice Prahy 6 znetvořila jeho pomník "dodatečnými vysvětlivkami", které ho nepravdivě osočují).

Zvedá se z toho žaludek.