JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2019 10:13:28 - Banderas

Dobrý den

O kolik se zvedl počet státních zaměstnanců a úředníků za dobu vlády ANO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:24:11 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

před bobtnající byrokracií je určitě dobré se mít na pozoru. Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že do veřejného sektoru patří kromě úředníků také učitelé, vojáci, hasiči nebo lékaři. A pokud počet obyvatel, zaměstnanost a nároky na veřejné služby narůstají, je přirozené, že roste tlak na zvyšování celkového počtu učitelů, lékařů nebo příslušníků bezpečnostních sborů.

Struktura veřejných zaměstnanců podle vykonávané práce hraje důležitou roli, pokud chceme případný nárůst byrokracie hodnotit opravdu seriózně. Mezi lety 2013 a 2020 došlo k nárůstu počtu státních zaměstnanců zhruba o cca 51 tisíc míst. Největší vliv na tomto nárůstu měli zejména zaměstnanci ve školství (cca 74 %), následovali vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů (cca 16 %).

Naším cílem je, aby úřední aparát fungoval co nejefektivněji a nevznikala duplicita agend, ke které má byrokratický moloch přirozenou tendenci. Proto jsem požádala vládní kolegy, aby se ve svých rezortech porozhlédli po možnostech personálních úspor. Jsem ráda, že si to vzali za své a příští rok snížíme počet míst o 2 970.

Kromě toho intenzivně řešíme i problém černých duší, tedy neobsazených míst. Peníze na ně se totiž rozpouštějí na odměnách pro ostatní úředníky. Už ve státním rozpočtu pro letošní rok jsem proto přišla s razantní redukcí počtu neobsazených míst o 1 300, což přineslo úsporu 3,4 mld. Kč.

A budeme v tom pokračovat i nadále, díky novele zákona o rozpočtových pravidlech se problémů s mrtvými dušemi zbavíme jednou pro vždy. Změníme totiž současný systém, který nahrává jejich kumulaci. Často slýchávám, že efektivní a dobře fungující státní správa je nesplnitelný cíl. Kdybych si to skutečně myslela, nikdy bych se do toho nepouštěla.

Zdraví
Alena Schillerová