PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.08.2019 16:34:59 - Revizionista

Kandidatura na předsedu

Příští rok bude XII (?) sjezd KSČM. tak se ptám:
1. Budete příští rok opět kandidovat na předsedu KSČM? Co uděláte, když vyhrajete?
2. Budete příští rok opět kandidovat na předsedu KSČM? Co uděláte, když nevyhrajete?
3. Nebudete příští rok kandidovat na předsedu KSČM? Proč?


Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.08.2019 10:37:00 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Ten sjezd bude v pořadí teprve XI. Bude přijímat i nové znění dlouhodobého Programu KSČM. Delegáti celostranické konference 8. června si dokázali vynutit usnesení, že na sjezd i do vnitrostranické diskuse před ním budou vpuštěny i možné alternativní návrhy. Iniciativní skupina, jíž jsem členem, takový text právě dokončila a zítra ho pošle stranické centrále. Spor o to, kudy dál, se tak konečně vrátí ke svému skutečnému předmětu  i "z moci úřední", a to je moc dobře. My, kdo usilujeme o změnu už několik let, jsme byli dosud těmi, komu to nevoní, ostouzeni jako parta podvratných kverulantů. Teď už snad půjde o soutěž argumentů. 

A právě to, zda a nakolik bude skutečně umožněna aspoň na jakž takž férové bázi, bude směrodatné i pro rozhodování v otázkách, které kladete. Náš návrh programu ukazuje východisko z dnešní pasti. Oč víc najde podporu napříč stranou, tím větší smysl bude mít zabývat se personálními úvahami. 

To, zda mám kandidovat, si zároveň - tak jako před oběma minulými sjezdy - pečlivě ověřím i se stoupenci změny napříč stranou. Pokud mne přesvědčí, že mám - a vedlo by to nakonec i k úspěchu - znásobím kolektivní tvorbu politiky strany, její radikální důraz a oporu v mnohem širší levicové veřejnosti. A od prvého dne budu dělat vše pro to, aby ve straně rostli ti mladší kluci a holky, jimž nechybí talent, erudice a charisma stát se tvářemi komunistické levice.

Pokud to vůle po zásadní změně prohraje i tentokrát, začnu mít o životaschopnou perspektivu strany velice vážný strach. V předvečer stého jubilea vzniku našeho komunistického hnutí by to vydalo na černý humor. Definitivní sebevraždu však spáchat nesmí. Co by to znamenalo pak, není na komunikaci touto cestou.