JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.08.2019 6:38:31 - Damph

Proč neposlechnete Okamuru?

Proč nechcete pro stát ušetřit peníze které se dávají do politických neziskovek? Samozřejmě tím nemyslím charitativní organizace, ty co se věnují sociálním službám, sportu apod. Pro ty to neplatí. Ale nač cpát peníze neziskovkám, které propagují genderismus, multikulturalismus, migraci?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:15:39 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

financování neziskového sektoru se samozřejmě intenzivně věnujeme. Už loni jsem během přípravy státního rozpočtu na rok 2019 apelovala na ostatní ministry, aby výdaje na dotační tituly, kde jsou nejčastějšími příjemci neziskové organizace, byly vynakládány efektivně a aby u těchto výdajů byl patrný jednoznačný přínos. A toho se držím i nadále. Už dnes ale hospodaření neziskovek podléhá důsledné kontrole v rámci každoročního finančního vypořádání.

Pro mě jako ministryni financí je velmi důležitý projekt nového systému sledování všech příjemců finančních prostředků ze státního rozpočtu, který zahrnuje i právě neziskové organizace. V rámci Státní pokladny jsou tak nově provázána čísla účtů s IČ jednotlivých příjemců a díky tomu máme přehled o tom, kolik které IČ získalo celkem prostředků ze státního rozpočtu.

Závěrem bych ale přece jen ještě zdůraznila, že převážná část neziskovek skutečně poskytuje společnosti neocenitelnou službu. Nejde jen o organizace pečující o starší občany nebo lidi se zdravotním postižením, ale také třeba o vesnické spolky, které přispívají ke zlepšení kvality života na venkově. Spousta neziskovek se přitom nespoléhá jen na peníze ze státního rozpočtu, ale je schopna si zajistit financování i z příspěvků a sponzorských darů. Právě tohle je důkazem, že jejich práce má svůj smysl.

Mějte se hezky.
Alena Schillerová