JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.08.2019 11:45:36 - Verča F.

odchod do důchodu

Dobrý den, z jakého důvodu, chcete zvyšovat věk odchod do důchodu? Vždyť životní tempo dnešních pracujících je obrovské a jestli se někdo dožije vyššího věku, neznamená to, že nemá zdravotní potíže. Porodnost se zvyšje, lidé si platí sociální a vy je na stáří chcete ztáhnout z kůže? Proč? Protože neumíte připravit důchodovu reformu ani šetřit? Zase břemeno přenesete na nás?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:20:44 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

nejprve bych chtěla jasně zdůraznit, že naše vláda nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Každopádně důchodová reforma je jednou z priorit naší vlády. A to zcela logicky. Dnes už totiž víme, že až okolo roku 2030 začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, bude věkové složení naší společnosti takové, že pokud bychom do té doby opravdu s ničím nepřišli, budeme mít s udržitelností našeho důchodového systému hodně velký problém.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má v letošním roce představit svůj návrh důchodové reformy. Já plně respektuji hlavní pozici MPSV při přípravě konkrétního řešení a naši experti z Ministerstva financí jsou mu plně k dispozici. Naším společným cílem je vytvořit stabilní důchodový systém, na němž by byla shoda napříč politickým spektrem a který by se neměnil s každou nastupující vládou, jako se stalo u tzv. druhého pilíře.  

Kvůli tomu jsme také oslovili Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), aby detailně analyzovala trendy v oblasti demografického vývoje a nákladů souvisejících se stárnutím obyvatelstva. Výsledkem této spolupráce by měl být souhrn opatření na zajištění stability a dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému.

Pevně věřím, že díky spolupráci s odborníky z mezinárodních organizací, státní správy, odborné veřejnosti a zástupci politických stran nalezneme řešení, které penzistům zajistí důstojnou životní úroveň a zároveň zabezpečí dlouhodobou udržitelnost důchodového systému.

Přeji hezký den.
Alena Schillerová