PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.08.2019 20:23:40 - Xdeuce

VŠ zdarma

Dobrý den,
je v pořádku, když studenti zadarmo vystudují VŠ a pak odejdou do Německa či Rakouska za lepším platem zatímco v ČR je nedostatek lékářů a musí se pak dovážet cizinci z východu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.09.2019 15:26:45 - PhDr. Josef Skála, CSc.
V pořádku to není ani náhodou. Kdo chce vzdělání za peníze daňových poplatníků, aby pak léčil úplně jiné pacienty, měl by nám splatit jak veřejné náklady svých studií, tak přiměřenou část naší "zmařené investice". Pokud jsme panu Lauderovi museli uhradit 10 miliard za to, že to s TV Nova dopadlo jinak než měl v plánu, má na stejně pojatou kompenzaci právo i deset miliónů Čechů od každého, komu přispěli na skvělý životní start a on na udělal dlouhý nos. Navrhoval jsem to už za socialismu, kdy právě oprávněné obavy z "úniku mozků", vypěstěných zadarmo z našich daní, byly jednou z klíčových příčin omezených možností cestování do nesocialistického světa. To hlavní, co jeho režim mohlo zásadně uvolnit už tehdy, je aktuální i dnes - vyžádat si od států, kam naši medici odcházejí za výnosnější kariérou, státní záruky, že pokud svůj závazek odmítnou uhradit, učiní to za ně hostující země a bude to z nich pak vymáhat sama. Svoboda každého končí tam, kde vstupuje do jiných práv? Nastal čas to heslo změnit z fíkového listu v realitu i v tomto směru.