JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.09.2019 16:13:44 - Lánský

jak ušetřit

Zdravím, myslíte, že díky digitalizaci bude možné omezit zahraniční cesty politiků? Vždyť už dnes existují videohovory. Víte mě přijde, že řada politiků si plete zahraniční cesty s dovolenou, berou tam svoje protějšky. Často jezdí i několik politiků z 1 strany na to samé místo. Proč? Nedalo by se takhle dost ušetřit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:40:03 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
stát rozhodně není žádná cestovní kancelář a ujišťuji Vás, že ministerstva hradí nezbytné náklady za zahraniční služební cestu pouze představitelům či pracovníkům, kteří na ni byly vysláni za účelem plnění pracovních úkolů.
 
Nápad, že by konference probíhaly na dálku prostřednictvím videohovorů, sice vypadá dobře, ale to jen na první pohled. Nezapomínejme, že součástí každého zasedání jsou i neformální kuloární jednání mezi čtyřma očima, na kterých se uzavírají klíčové dohody. Tam je osobní kontakt zcela nezbytný.
 
Nám se třeba podařilo na evropské půdě vybojovat plošný reverse charge, který pomůže nám i dalším členským zemím účinněji potírat daňové úniky na DPH. Přitom nás to stálo skoro 5 let tvrdé práce a složitých vyjednávání. Jednali jsme mezi čtyřma očima, pořádali meetingy, vytvářeli strategická partnerství, vydávali studie, přesvědčovali. A přesto, že se nám zpočátku příliš slechu nedostávalo, získávali jsme postupně jednoho spojence za druhým.
 
Nakonec se nám podařilo návrh prosadit. Je to vůbec největší úspěch naší diplomacie na poli EU. Jde totiž o vůbec první legislativní návrh, který ČR za dobu svého členství prosadila. A narovinu říkám, že přes Skype bych plošný reverse charge těžko prosadila.
 
S přáním pěkného dne
Alena Schillerová