JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.09.2019 15:43:10 - bryta

Příspěvek

Dobrý den paní ministryně Šilerová. Předem děkuji za vaší odpověď k minulému dotazu. Chtěl bych se vás mimo jiné ještě zeptat, proč se má státním zaměstnancům přidávat všem stejně a důchodcům ne. Proč jim nepřidáte podle víše platu jako důchodcům. Je pravda že jste důchodcům přidali víc než přidaly vlády dřív, ale na nájem to nestačí a jsou i další věci. Tak že kdo žije venku s pěti tisícovkami zůstane venku i s pěti a půl. To je úspěch? Mladý si může šetřit na důchod důchodce ne. Dělali jsme pro špatnou generaci. Důchodce Milan

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:30:35 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
v příštím roce navyšujeme platy zaměstnancům veřejné sféry (kromě učitelů) plošně o 1 500 Kč, abychom zlepšili životní situaci nejhůře placených pracovníků. Také ve veřejném sektoru je totiž mnoho lidí, kteří za svou práci dostávají mnohem méně než by si zasloužili. Nehledě na to, že kvůli nízkým platům je pak čeká nízký důchod.
 
Proto jsme se rozhodli to napravit. Kromě plošného zvyšování platů ale zároveň také škrtáme nejnižší tabulku tarifů, což je ještě více pomůže zvýšit životní úroveň kuchařkám a kuchařům, uklízečkám nebo uvaděčkám.
 
Co se týče důchodů, ty nezvedáme pouze procentuálně. V lednu jsme zvýšili i jejich základní výměru, tedy částku, která je pro všechny stejná. Navíc jsou oproti minulosti důchody výrazněji valorizovány i podle vývoje cen a mezd.
 
Při valorizování důchodů se od roku 2018 přihlíží k růstu indexu spotřebitelských cen nebo indexu životních nákladů domácností důchodců. A nakonec se použije index, který bude vyšší, tedy pro důchodce výhodnější. Dále se při valorizaci zohledňuje polovina růstu reálných mezd. Tímto mechanismem nejenom že nedojde k poklesu kupní síly žádného důchodu, ale navíc se zvyšuje.  
 
Kromě toho jsme u těch důchodu, které jsou nízké z toho důvodu, že byly dříve daleko nižší mzdy a platy, prosadili navýšení každého důchodu o 1000 Kč měsíčně pro všechny starší 85 let.
 
Ať se Vám daří.
Alena Schillerová