PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.10.2019 11:24:48 - krrissus

Přeji pěkný den pane doktore.

Turecko podnikne invazi na sever Sýrie, potvrdil Bílý dům. Jestli si dobře vzpomínám, tak i Česko, vojenským materiálem, podpořilo Kurdy. Při této akci asistovali Američané. Jak chápat to, co se v Sýrii vlastně děje? Kdo je proti komu a kdo s kým kamarádí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.10.2019 15:48:38 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Neztratit v tom mumraji orientaci je skutečně docela tvrdý ořech. Nejdál ze všech, kdo si zachovali nezávislost na režimní "spojenecké věrnosti", je podle mne Tereza Spencerová. I to, nač se ptáte, komentuje téměř v každé ze svých "ranních káviček" (a čas od času i v samostatném tematickém článku) na webu Primy. Vřele doporučuji.

Sýrie agresi odrazila, a tak čelí snaze jí to aspoň "osladit". Amerika vede "válku s terorem" už od začátku století a bilance je žalostná. Rusko přišlo na pomoc Sýrii před čtyřmi lety a má zásadní podíl na jejím vítězství. A tak je snaha mu obnovenou pozici na Středním východě okleštit aspoň všelijakými oklikami. Ti Kurdové, co mají za zády USA, v tom mají také sehrát svoji roli. S tou se však ne a ne smířit ani Erdogan, nárokující si právo zasahovat na svrchovaném syrském území. Tím se však dostává i do konfliktu s USA, jejichž kartou tamtéž jsou oni Kurdové. Jejich velení přitom už dospívalo ke střízlivému závěru, že musí najít modus vivendi s Damaškem. Ten může jen sotva tolerovat donekonečna, že tahle "kurdská autonomie" profituje z nalezišť ropy, která momentálně ovládá. Poslední kroky a plány Erdogana i těch Kurdů na syrském území, kteří jsou americkou kartou, mají podle všeho zablokovat i příznivý posun v jejich vztahu k Damašku a přinejmenším oddálit či zkomplikovat nebo zčásti okleštit rámec mírového finále celého konfliktu.