ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.01.2011 17:47:33 - Petr Rytíř

Součást protikorupčních opatření

Dobrý den, jste novější tváří ve sněmovně a jako takové bych se Vás rád zeptal, jestli usilujete o zprůhlednění financování stran. Aféra pana Drobila nám pomalu odezněla a po tomhle problému neštěkne ani pes. Přece jen služebně starší poslanci asi nemají zájem na tom, aby se jim koukalo pod prsty štědře dotované lobbysty.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.02.2011 16:55:53 - Kristýna Kočí
Zprůhlednění financování politických stran je součástí protikorupční strategie Ministerstva vnitra, kterou schválila vláda v lednu. Opatření, které by mělo zamezit podivnému financování stran, je například změna struktury výročních zpráv politických stran tak, aby byly přesně dohledatelné především výdaje. Dále usilujeme o to, aby si strany už nemohly vybírat vlastního auditora. Zvažujeme, zda by nebylo vhodné, aby všechny strany měly povinně účet u České národní banky. Ke zprůhlednění chování zákonodárců a politických stran by měl přispět i nový zákon o regulaci lobbingu. Výhledově by Věci veřejné rády prosadily i stropy výdajů na volební kampaně.