JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.11.2019 9:31:00 - já Stanislav

Jste hrdá socialistka?

V televizi jste řekla, že peníze, co od nás vyberete navíc, nám zase vrátíte. Myslíte si, že jsme natolik nesvéprávní a hlupí že si o svých penězích nedokážeme sami rozhodnout nejlépe? Tvrdíte, že přidáte třeba rodičům na rodičovské. Ale jak se peníze navíc dostanou k těm, co rodičovskou nepobírají?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:27:33 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
přiznám se, že tohle nálepkování nemám moc ráda. Často totiž vůbec neodpovídá realitě. Víte, často o naší vládě slýchávám, že je levicová, na druhou stranu spousta dalších o mně zase mluví jako o tvrdém pravičákovi. Třeba kvůli úsporným opatřením na provozu státu, které jsem prosadila do státního rozpočtu na příští rok. Teď si vyberte.
 
Navíc dlouhá léta u nás vládly pravicové vlády, které ale zvyšovaly daně. Naše vlády naopak daně v průměru snižovaly. Ať už formou rozšíření druhé snížené sazby DPH ve výši 10%, snížením DPH na stravovací služby, noviny a časopisy, zvýšením slev na děti, zavedením školkovného, osvobozením výsluh nebo vrácením slevy na dani pracujícím důchodcům.
 
Pokud započítáme dopady těchto opatření i pro příští rok, dojdeme k závěru, že jsme od roku 2014 snížili lidem i firmám daňovou zátěž o téměř 130 miliard korun.
 
Z daní přitom není financován jen Vámi zmíněný rodičovský příspěvek, ale spousta dalších věcí. Největší výdajovou položkou státního rozpočtu jsou sociální výdaje, a to především kvůli vyplácení důchodů, které v poslední době rekordně navyšujeme. Naši dědečkové a babičky si to zaslouží. Minulé vlády na ně až příliš často zapomínaly a my tento obrovský dluh teď splácíme.
 
Stát zajišťuje ze svých příjmů financování řady veřejných služeb, ať už se jedná o veřejné školství, zdravotní péči, obranu a bezpečnost státu, nebo vědu a výzkum. Na bedrech státu leží opravdu velké břímě, které v našem každodenním životě bereme jako samozřejmost.
 
Stát také investuje nemalé peníze do dopravní infrastruktury. Letos jsme dále navýšili rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Na výstavbu a údržbu silnic, železnic a dalších infrastrukturních staveb tak půjde jen v příštím roce z národních zdrojů přes 70 miliard korun, což je historický rekord.
 
V rozpočtu na příští rok pak počítáme s rekordními investicemi z národních zdrojů ve výši přes 88 mld. Kč. A spolu s penězi z EU plánujeme v roce 2020 investovat do dopravních staveb a dalších důležitých projektů celkově téměř 147 mld. Kč. Jsou to investice nejen pro naši, ale i pro další generace, a v budoucnu se tyto výdaje naší ekonomice vrátí.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová