Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.11.2019 13:30:24 - laco

Vítězství v Afghánistánu?

Ministr obrany ČR nedávno prohlásil, že v březnu roku 2020 bude z Afghánistánu stažen náš vojenský kontingent, který v této zemi zajišťuje obranu spojenecké letecké základy. Co se tedy v Afghánistánu děje? Došlo již k poražení národně osvobozeneckého hnutí Tálibán a k nastolení demokracie a svobody v této zemi, nebo se vytyčené cíle nepodařilo uskutečnit, svoboda a demokracie nebyly nastoleny a Prahu tam již bránit nebudeme a tak nastává čas na postupné stahování vojsk a předání správy nad zemí těm, kteří tam žijí? Nebo je to nějak jinak. Jak Vy hodnotíte situaci v Afghánistánu i s ohledem na ohlášené stahování našeho vojenského kontingentu. Čeho jsme tam tedy dosáhli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.11.2019 14:57:15 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotazy. Za prvé je třeba si přiznat, že ne všechny cíle byly v Afghánistánu splněny. Přesto proběhly v této těžce soužené zemi po několikáté svobodné volby, takže Afghánci to mají v rukou. Nicméně pro budoucí prosperitu každé země, je nutná bezpečnostní stabilita. A ta doposud v zemi není. Za současnou bezpečnost zodpovídá ANP a ANA a ta to nezvládá. Není se čemu divit, protože zemi ovládá Talibán, kmenoví náčelníci a teroristické bojůvky. A pro zajištění bezpečnosti by afghánská armáda musela mít daleko více vojáků a techniky a afghánská policie by musela mít statisíce nových policistů. A to nikdo, ani bohatý Západ nemůže dlouhodobě financovat. V současné době probíhá monitorovací a výcviková mise a to k té druhé otázce. Osobně si myslím, že snížení počtu vojáků v naší misi má svoji logiku, protože i jiné zúčastněné země, včetně USA, snižují své zastoupení. A je třeba si přiznat nutnou rotaci našich vojáků z role strážní na tréninkovou (za pomocí speciálních sil) a poté na zdravotní (vyslání vojenských lékařů). I zde existuje logika. Získání zkušeností a také "finanční" pobídka pro službu v AČR. Tohle nelze zakrývat. A třetím důvodem je nedostatek profesionálních vojáků a naplněnost některých vojenských útvarů.