Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.11.2019 21:43:36 - laco

Vměšování se do vnitřních záležitostí jiného státu

Věra Kunderová, manželka světoznámého spisovatele českého původu Milana Kundery „Američani, kteří byli napojeni na Tigrida, vybrali jako vůdce protikomunistické opozice Havla a měli obavy, že Milan, který byl v zahraničí tehdy mnohem známější, by chtěl být sám v čele politické opozice.“ Dá se tato činnost ze strany USA, ve věci výběru vůdce protikomunistické opozice a tím i jeho podpory ze strany USA, nazvat "vměšováním se do vnitřních záležitostí jiného státu". Pokud ne, jak byste tedy výše uvedenou činnost definoval Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.11.2019 8:20:13 - Ing. Antonín Seďa
 Vměšování se do  vnitřních záležitostí jiného státu je stará jako lidstvo samo a to ještě žádné státní útvary neexistovaly. Toto vměšování může být prováděno rozličným způsobem. Od konzultací a diplomatických jednání, přes rozličné smlouvy či dohody (zejména obchodního a bezpečnostního charakteru) až po práci rozvědky tajných služeb a získávání agentů a spolupracovníků v dané zemi. A snad nejhorší je používání útoků v kybernetickém prostoru. Proto je třeba každé takové vměšování posuzovat individuálně. Nemám žádné informace o tom, proč a zda byl Václav Havel "vybrán" jako vůdce protikomunistické opozice. Existují sice veřejné informace o finanční podpoře ze zahraničí, nicméně takovou podporu získávali i někteří sociální demokraté. Obecně lze považovat za vnější vměšování do vnitřních záležitostí státu jakékoliv ovlivňování procesů či dokonce i kritiku jednání politiků či vlády. Takže ano, pokud by se prokázal výběr pana Havla Američany, pak je to z mého pohledu vměšování. Nicméně z pohledu průběhu sametové revoluce bych tento výběr považovat za přínosný pro budoucnost naší země.