Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.11.2019 11:43:54 - wokoun

Vážený pane inženýre,

zajímalo by mne, kolik peněz v ČR vynaložili daňový poplatníci na nesmyslné mise našich chrabrých vojáků v zahraničí a kolik z toho činí náklady za Afganistán ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.11.2019 12:26:46 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz, ale nevím, zda budete spokojen s mými současnými znalostmi, protože již dva roky jsem mimo dění ve Výboru pro obranu. Předem musím říci, že zahraniční mise jsou součástí výcviku našich vojáků, protože cvičení v boji nelze ničím nehradit. Zároveň se zlepšují i další dovednosti, jako je používání zahraniční techniky či jazykové znalosti. Řada zahraničních misí také přispěla k záchraně lidských životů a k bezpečnostní stabilitě. Pokud si dobře pamatuji, tak na zahraniční mise bylo v rozpočtu kapitoly 307 vyčleňovány 2% výdajů rozpočtu MO. A přestože byl každý rok jiný rozpočet, tak tyto výdaje představovaly cca 1 miliardu korun. Opravdu z hlavy vám těžko můžu říci, kolik z toho činily náklady na misi v Afghánistánu. Jistým přepočtem podle nasazených vojáků odhaduji cca třetinu z této částky. Nicméně další menší částky šla z rozpočtu MZV na rozvojové projekty, tady odhaduji roční náklady do 20 milionů korun.