Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2019 13:07:06 - laco

Vlasovci na uherskohradišťském Salaši a v Praze - Řeporyjích

Každoročně probíhá v obci Salaš v okrese Uherské Hradiště, v místech zv. Vápenice, vzpomínka na zavraždění 20 občanů obce Vlasovci a Němci. 19 občanů se dne 20.4.1945 rozhodlo připojit k partyzánům brigády J.Žižky, oddílu Olga, který operoval v chřibských lesích. Vlasovci a Němci převlečení za partyzány je odvedli asi kilometr za obec a tam je postříleli. Dvacátou obětí byla rovněž občanka Salaše, která je přijela na kole varovat. V obci Praha – Řeporyje hodlá starosta obce vybudovat pomník na památku Vlasovců, kteří se podíleli na osvobození Československa. Jak Vy hodnotíte roli Vlasovců na osvobozování Československa, kteří se v této souvislosti spolu s nacisty na skok zastavili i na Salaši? Položíte kytičku k památníku na Salaši nebo v Řeporyjích?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.11.2019 16:17:00 - Ing. Antonín Seďa
 Chci nejprve říci, že v dobách ozbrojených konfliktů a válek je mnoho lidských příběhů a tragédií, které pochopí pouze sami zúčastnění. To se týká i role Valsovců v dějinách Ukrajiny, Ruska či naší země. To, že 1.divize UOA pomáhala Pražanům v období pražského povstání a bez nich by bylo daleko vcíce obětí na životech. Je také pravdou, že řada Vlasovců utíkala na západ, protože se bála odplaty Rusů. Salašskou tragédii důvěrně znám a mnoho květin jsem tam již položil. A každoročně se u pomníků padlých salašských občanů zastavuji při výšlapu na Brdo. Na straně druhých rozumím tomu, když se osvoboditelům postaví pomník či jsou každoročně vzpomínáni. Například Uherské Hradiště osvobodili koncem dubna rumunské jednotky a také každoročně vzpomínáme nejen na ně, ale na všechny oběti války. Osobně bych pomník Vlasovcům nestavil a vše bych nechal na historicích. Problémem politiků je, že často historické události přetáčí či je upravují tak, jak potřebují.