JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2019 11:12:29 - kral

Paní ministryně

sice Vám fandím, ale nemyslíte, že ti starodůchodci už pomalu nedosahují na nic.? Ty neustále se zvyšující ceny se nedají vůbec zaplatit a valorizace se dlouho dopředu vyhlašují, ale než k nim dojde, jsou utraceny.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2020 19:42:56 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
chtěla bych Vás ujistit, že zlepšení životní situace seniorů je jedním z našich stěžejních cílů. A nezůstáváme jenom u slov, ale něco pro to skutečně děláme. Díky úpravě valorizačního schématu a zvýšení základní výměry se v letech 2015-2020 průměrný měsíční důchod zvýšil téměř o 3 tisíce Kč. To je několikanásobně víc než v letech 2010-2014, kdy důchod vzrostl dohromady jen asi o 700 Kč.

Oproti minulosti jsou přitom důchody výrazněji valorizovány podle vývoje cen a mezd. Při valorizování důchodů se od roku 2018 přihlíží k růstu indexu spotřebitelských cen nebo indexu životních nákladů domácností důchodců. A nakonec se použije index, který bude vyšší, tedy pro důchodce výhodnější. Dále se při valorizaci zohledňuje polovina růstu reálných mezd.

Tímto mechanismem nejenže nedojde k poklesu kupní síly žádného důchodu, ale naopak se kupní síla důchodů zvyšuje.  
 
Kromě toho jsme u těch důchodů, které jsou nízké z toho důvodu, že byly dříve daleko nižší mzdy a platy, prosadili navýšení každého důchodu o 1000 Kč měsíčně pro všechny starší 85 let.

Na zlepšení životní situace našich seniorů přitom budeme dál pracovat. I navzdory současné krizové situaci budeme pokračovat v takovém navyšování důchodů, které bude v možnostech státní kasy a zároveň zajistí našim seniorům důstojné stáří.

Přeji hezký den.
Alena Schillerová