JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.09.2012 12:40:46 - svatopluk L.

odpověď na dotaz

Dobrý den, pokud se nemýlím, v pondělí se konala pod vaší záštitou konference na téma Speciální protikorupční úřad. Mohu se zeptat, na závěry konference, nebo můžete mě na ně odkázat? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.10.2012 8:11:12 - JUDr. Miroslav Antl
Zdravím Vás! Skutečně jsme 17. září 2012 v Jednacím sále Senátu Parlamentu ČR společně s Unií státních zástupců ČR pořádali kolokvium pod názvem: SPECIÁLNÍ PROTIKORUPČNÍ ÚŘAD – EFEKTIVNÍ NÁSTROJ V BOJI PROTI KORUPCI. Zřízení tohoto speciálního protikorupčního úřadu předpokládá věcný návrh zákona o státním zastupitelství. Podle Plánu legislativních prací vlády na rok 2012 (bod 2.) měla být do 30. června 2012 předložena vládě nová právní úprava tohoto zákona. Tento věcný záměr zákona o státním zastupitelství vláda dosud neschválila, ač má Ministerstvo spravedlnosti ČR připraveno i návrh paragrafového znění – a nesplnila tak vlastní plán, když předpoklad účinnosti tohoto zákona byl už od 1. ledna příštího roku.

Společná akce senátního Ústavně právního výboru Senátu Parlamentu ČR a Unie SZ měla mj. urychlit legislativní proces, když zmíněný návrh zákona je stěžejní pro nerušenou činnost státního zastupitelství a řádný průběh trestního řízení, včetně vládou proklamovaného boje proti korupci.

Přestože jsme ujišťováni o tom, že Ministerstvo spravedlnosti ČR nechce zásadní změny svého věcného záměru, ze slov náměstka ministra Františka Korbela spíše vyplynulo, že to tak jednoduché a jednoznačné nebude – a lze očekávat další komplikace. Pan náměstek MSp totiž ke speciálnímu protikorupčnímu úřadu (už na ranní tiskové konferenci) mj. uvedl, že se uvažuje o třech variantách zařazení tohoto úřadu, a to pod vedením nejvyššího státního zástupce (tak je to uvedeno ve věcném záměru MSp ČR), nebo pod vrchním státním zastupitelstvím, či zcela mimo státní zastupitelství.

To vyvolalo nesouhlasnou reakci mou, ale i pana nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana, který k začlenění úřadu uvedl, že vidí jeho místo pod nejvyšším státním zástupcem. Stejný názor má i paní Mgr. Karolína Peake, místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, která mj. odkázala na věcný záměr předmětného zákona o státním zastupitelství, který prošel „její“ Legislativní radou vlády, s tím, že tam je jasně začlenění řešeno – a podivila se, že z vystoupení náměstka MSp ČR Korbela náhle zazněly další varianty.

Já jsem k novým úvahám MSp o zařazení speciálního úřadu, zmíněných náměstkem MSp Františkem Korbelem prohlásil, že i zahraniční zkušenosti potvrzují nutnost úzké (každodenní) spolupráce státního zástupce, který by stál v čele týmu „ad hoc“, v osobním kontaktu s orgány pověřenými vyšetřováním, dalšími specialisty a znalci – a to není možné jinak než v hierarchii státního zastupitelství. To vylučuje postavení úřadu mimo státní zastupitelství. K další nově zvažované variantě, tj. zařazení po vrchní státní zastupitelství, je nutno zejména poukázat na skutečnost, že ve věcném návrhu zákona o státním zastupitelství se počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství s tím, že právě místo nich by měl vzniknout „inkriminovaný“ Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem.

Dalším zásadním problémem bude kontrola takového úřadu, když pan doktor Pavel Zeman na konferenci zdůraznil nutnost posílení nezávislosti státního zastupitelství a státních zástupců - a že takový úřad vyžaduje kontrolu další instituce, když je naprosto nepřijatelné, aby se úřad vymykal jakékoliv kontrole. V žádném případě by však neměli úřad kontrolovat či dokonce řídit politici.

Já osobně mám úplně shodný názor s Pavlem Zemanem (i s paní prezidentkou Unie státních zástupců a současnou vrchní státní zástupkyní v Praze paní JUDr. Lenkou Bradáčovou). Svoje názory jsem jasně řekl na konferenci, na tiskové konferenci, ale i například v časopisu Senát č. 3/2012, který můžete najít na stránkách Senátu Parlamentu ČR, ale i na mých webových stránkách: http://www.miroslavantl.cz/aktuality/808-jsem-celoivotni-rva-nevidany-rozhovor-v-asopisu-senat

Tam jsem mj. uvedl, že bych si moc přál, „…aby spravedlnost neřídili politici a aby státní zástupci nepolitizovali…!“.

Podrobnější informace o kolokviu najdete v dalším čísle tohoto senátního čtvrtletníku v samostatném dvoustránkovém článku, který věnuji akci, na niž se ptáte… Mimo jiné tam opět zdůrazňuji, že zákonodárci, ústavní činitelé, a politici vůbec nesmí ovlivňovat činnost orgánů činných v trestním řízení, orgánů soudní moci, nesmí se je ani snažit řídit …

V tomto článku, který by měl být v nejbližších dnech publikován, dále uvádím, že „…Podle mého názoru vytvoření specializovaného protikorupčního útvaru státního zastupitelství je jedním ze zásadních předpokladů účinného boje proti korupci a finanční kriminalitě. Mně osobně připadají až nesmyslné proklamace o boji proti korupci, když není vyřešena situace na tom „protikorupčně nejdůležitějším“ článku v soustavě orgánů činných v trestním řízení, kdy státní zástupce musí být garantem úspěšného přípravného řízení – a v dalším boji pokračovat v řízení před soudem jako veřejný žalobce. K tomu je nezbytně nutné (až akutní) přijetí nového zákona o státním zastupitelství a tedy i zřízení speciálního útvaru na potírání korupce a hospodářské kriminality…“.

Nezávislé státní zastupitelství je zásadním předpokladem pro efektivní stíhání případů korupce…!

Z každé senátní akce je pořizován doslovný záznam – a poté, co bude zpracován záznam i z našeho pracovního (a nepochybně přínosného) setkání, najdete jej mj. i na mých webových stránkách: www.miroslavantl.cz, ale i na mém profilu na těchto webových stránkách www.parlamentnilisty.cz. Neautorizovaný záznam však již můžete najít na webových stránkách Senátu PČR: http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=65859

Miroslav Antl (senátor)