PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2020 10:51:24 - důchodce estébák

13. důchod

Na Slovensku zavedli 13. důchod, neuvažujete o tom i tady? Důchodcum kolikrát zbejvá na jídlo jenom 50-100 korun po zaplacení předražených nájmů.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2020 13:23:16 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Starobní důchody jsou stále mnohem menším zlomkem průměrného platu, než před třiceti a více lety, máte plnou pravdu. A nebýt toho, že většina důchodců má své byty ve vlastnictví, osobním či družstevním, už odmlada - nebo si je mohla koupit v 90. letech za zlomek jejich dnešní "tržní hodnoty" - skončila by jich minimálně polovina pod mostem. To, že spousta seniorů, jak zní módní slovo, žije přesto krajně nedůstojně, je další veřejné tajemství. Stejně jako fakt, že i opakované zvýšení důchodů provází růst drahoty, která přínos vyšších důchodů výrazně snižuje, ne-li přímo anuluje.

Nápravu přinesou jen průlomy z koloniálního ponížení. Tím spíš, že jsou jen v silách veřejného sektoru, a tedy i ve veřejném vlastnictví, z nějž nepoteče soukromý zisk. Teprve pak nebude jen snem nejenom 13. důchod, ale i celkové zvýšení příjmů lidí v důstojném věku na důstojnou úroveň.