prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2020 10:23:42 - Šarlotka

koronavir

Vážená paní doktorko, dokážete mi odpovědět? Zajímá mě několik věcí, které podle mě zatím zmíněny nebyly:
1) Jaký vliv má koronavir na plod? Když se v těhotenství nakazíte, je dítě v ohrožení? Nebo může to mít pro něj nějaké následky?
2) Co hrozí za porušení domácí karantény? Hlídá někdo tyto lidi?
3) Když máte nařízenou domácí karanténu, co je s osobami, s nimiž žijete ve společné domácnosti? Ty ji musí držet s vámi nebo se mohou volně pohybovat?
Děkuji za odpovědi. Šarlota

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.03.2020 17:18:32 - prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

Dobrý den, děkuji  za Váš dotaz. Žádná zjištěná ověřená  data o  vlivu tohoto typu  koronaviru na plod nejsou  známa. O výskytu tohoto typu víme  o cca  listopadu 2019.Státy, ve kterých se vyskytuje tento typ  onemocnění již několik měsíců, zatím nevydaly žádné  informace  o výskytu u těhotných žen.  Obecně by se  těhotné ženy měly vyhýbat akcím, kde se schází více osob, měly by se , v případě pochyb, poradit ,raději  dříve než  později, se svým ošetřujícím lékařem. Je-li nařízena domácí karanténa, je její porušení sankcionováno  finančním postihem. Nikdo tyto osoby nehlídá. Další osoby ve společné  domácnosti se posuzují podle vztahu k důvodu karantény.

Nyní  konkrétně: pokud jste v posledních 14 dnech cestovali do oblastí s vysokým či středním rizikem výskytu koronaviru COVID 19 (Čína, Itálie, Jižní Korea, Japonsko, Hongkong, Singapur, Irán a dále dle denně udávané situace) nebo pokud se u Vás objevily příznaky infekce horních dýcháních cest (horečka, rýma, kašel, dušnost), konzultujte svůj stav telefonicky nejdříve u svého praktického lékaře, poradí Vám, dá Vám i telefon  na  příslušného hygienika.

Koronavir tohoto typu je sice značně infekční, ale průběh choroby je většinou zatím spíše mírný.