Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.03.2020 11:01:44 - laco

Dohoda v Afghánistánu předává moc do rukou Tálibánu?

Dne 29.2.2020 podepsaly v Dauhá USA a afghánský Tálibán dohodu o ukončení 18 leté války v Afghánistánu. Dle dohody do 14 měsíců vojska USA a satelitů v NATO stáhnou vojska z této země za podmínky dodržení smluvních závazků i Tálibánem. Dle informaci z médií v průběhu této války zemřelo v Afghánistánu cca 4 700 vojáků USA a jejich spojenců z NATO. Dále bylo zabito cca 150 000 afghánských občanů, z toho jich 40 000 bylo civilních osob. Jak z pohledu těchto faktů hodnotíte vojenskou misi států NATO v Afghánistánu. Bylo zabitím cca 155 000 lidí dosaženo stanovených cílů, které to byly? Byl jeden z těchto cílů předání moci Tálibánu, tj. organizaci, proti niž byla po dobu 18 let vedena bojová činnost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.03.2020 11:22:38 - Ing. Antonín Seďa
 Zčnu poznámkou, že nejen členové NATo působí v Afghánistánu. jsou tam i jiné země, kteří se zapojili po 11.září 2001 do boje s teroristy. A te´d začnu od konce. Dohoda z Dauhá není dohodou o předání moci Tálibánu, jak píšete, protože v Afghánistánu funguje lidem zvolená vláda. To, že nakonec může Tálibán převzít moc v zemi je věc jiná a bude záležet na výsledku voleb. Jinak k celkovému působení spojenců v Afghánistánu je třeba toto období rozdělit na etapy. První etapa, porážka a odstavení Tálibánu od moci v Afghánistánu proběhla úspěšně. Druhá etapa, bezpečnostní, ekonomická a politická stabilizace země se moc nepovedla. Prostě proto, že v Afghánistánu se běžná vojenská strategie nedala 100% uplatnit a bojovat s terosristickými útoky či partyzánskou válkou je velmi obtížné. Základním problémem však bylo nedobudování ANA a ANP, která postupně převzala zodpovědnost za zahištění bezpečnosti v zemi. Na straně druhé spojenci a pozitivní změny v této zemi ukázaly Afgháncům, že lze žít i mimo područí Tálibánu a jeho pravidel. Je ovšem otázkou, zda osobní zastrašování pod pohrůškou smrti či smrti blízkých nedonutí samotné Afghánce k návratu zpět. Oosbně jsem byl dlouhodobě kritický z důvodu nestanovení si měřitelných cílů, které by se po čase mohly vyhodnotit. Chci věřit, že dohoda z Dauhá není jen "předvolebním" tahem amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale je cestou jak odstranit z Afghánistánu teroristické organizace, jako je Al-Kajdá aj.