JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.03.2020 13:38:20 - berta

Úhrada ušlého zisku

Velmi pozorně jsem poslouchal dnešní tiskovou konferenci. Plně s vámi souhlasím, že hájíte zájmy občanů před zisky podnikatelů v této mimořádné době. Jsem sociolog a proto se ptám, proč přímo neřeknete těm, kteří chtějí od vlády a státu náhradu ušlého zisku, že stát jenom spravuje daně a odvody občanů a ušlý zisk by neplatila vláda, ale musel by se zaplatit těmto subjektům z daní občanů a zejména se zdanění práce, tedy že by jim to museli zaplatit i jejich zaměstnanci. Stát přece nemáme pro to, aby někdo vydělával, ale odvádíme peníze do společné kasy pro to, aby jsme se uměli v první řadě postarat o děti, nemocné a důchodce a sociálně slabé. Bude mi 63 let, jsem kardiak a jsem onkologický pacient. Zvládl jsem transplantaci kostní dřeně a měl bych být asi první na ráně, když chytnu virus. Sám bych byl pro to, nás, tu nejohrozenější skupinu (a vzhledem k chystající se digitalizaci dat o pacientech) separovat v lázeňských domech a prázdných ubytovacích zařízeních a snížilo grafy o úmrtí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2020 19:53:28 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

mohu Vás ujistit, že děláme, co je v našich silách, abychom prostřednictvím dopady koronavirové pandemie pandemie co nejvíce zmírnili.

Co se týče náhrad škod, ve svých vyjádřeních jsem vycházela z právního výkladu Ministerstva vnitra, který hovoří jasně: V případě žádostí o náhradu škody hradí pouze skutečná škoda v důsledku konkrétního zásahu a nikoliv tvrzený ušlý zisk.

Zároveň jsem k tomu vždy dodala, že vláda operativně přijala řadu opatření, aby v současné situaci pomohla, jak zaměstnanců, tak podnikatelům a firmám. Jedná se například o rozšíření ošetřovného, finanční kompenzace pro zaměstnavatele, mimořádnou finanční výpomoc Pětadvacítka nebo bezúročné půjčky pro současnou situací postižené podnikatele. Dále došlo k prominutí zálohu na daň z příjmů splatné v červnu a také k vyhlášení šestiměsíčních prázdnin v placení zdravotního a sociálního pojistného pro všechny živnostníky.

Ujišťuji Vás, že s kolegy pracujeme dnem i nocí, abychom stabilizovali ekonomiku a hlavně dali lidem naději, že tato nelehká situace snad brzy skončí. Vládní opatření k zabránění šíření nemoci COVID-19 jsou na denní bázi konzultována na vládě i na krizovém štábu, a věřte, že vše důkladně promýšlíme především s ohledem na zdraví občanů a také aktuální vývoj situace. Zdraví občanů je nyní pro nás absolutní prioritou.

Zdraví
Alena Schillerová