PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.03.2020 9:55:13 - Petrušák

dotaz

Pane doktore jak se díváte na plošné náhrady škod pro drobné podnikatele (OSVČ) propagované ODS.Pohybuji se ,ač důchodce, v této společnosti a většina z nich je rozumná a má naspořeno .Vím to protože mnohým jsem radil kam péníze bezpečně uložit. Špatně jsou na tom ti na švarcáku.Ti pomoc potřebují jsou to vlastně taky zaměstnanci.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.04.2020 23:15:06 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Soukromý zisk je, stojí v evangeliích kapitalismu, odměnou za riziko podnikání. Ti, co ty kánony vyznávají, se roky chlubí, jak stát "ojíždějí na daních" . A teď by chtěli dárečky od daňových poplatníků, jimž se jako zaměstnancům sráží mnohem větší daně i odvody na zdravotní a sociální pojištění z mnohem menších měsíčních příjmů, než mívali mnozí OSVČ? Život je samozřejmě barvitější a spousta OSVČ na tom nebyla slavně, a to zdaleka ne vždy vlastní vinou. Žába na prameni je jinde. Na lidi, kteří se živí vlastní prací - ve mzdě i jako OSVČ - zbývá celkově až trestuhodně malá část výnosu, který ruce a mozky jich všech vytvářejí. Jenže právě o tom je kapitalismus, urvaný ze všech řetězů. 

Velký díl pravdy máte i v tom, že odpovědný člověk myslí i na zadní kolečka a má tedy i určité rezervy pro nečekaná překvapení. Jenže idiotská lehkovážnost se do lidí vtlouká jako součást panující ideologie ("Nevaž se, odvaž se"). A to je jedna ze součástí vádnoucího katechismu, který dnešní krize drtí na prach. Tím větší regulace by ji měla svázat ruce. Jsou snad lidé, kteří by na dluh jaktěživ nežili ani z mnohem menších příjmů, povinni dotovat nátury, libující si v honbě za kdejakou jepičí módou na dluh?