PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2020 13:03:02 - BbP

Jaký je dnes charakter KSČM?

Dobrý den, pane doktore.
Když jsem byla malá, často jsem se v domácí knihovně pozastavovala nad knihou: Za bolševickou orientaci KSČ. Nechápala jsem to. Přišlo mi to jako nošení dříví do lesa či sov do Atén. Teprve v posledních letech jsem pochopila, že strana si může říkat komunistická, ale k bolševismu má hodně daleko. Jak je to tedy dnes? Má ještě někdo v současné straně, která si říká komunistická, zájem na tom, čemu se dřív říkalo bolševická orientace? Nebo teď už existují jen ti komunisté jiného typu... ?
Děkuji
BbP

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2020 10:48:41 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Lidí, co nejsou úplně "jiného typu", jsou ve straně tisíce a tisíce i dnes. Režim však přirozeně dělá vše pro to, aby tahali za kratší konec. Nástrojů k tomu má k dispozici habaděj. Pokud by mu to vycházelo i za krize, která vůbec není jen o novém koronaviru - a spoustě lidí ještě ublíží mnohem víc, než většina z nich zatím tuší - dopadne to způsobem, za který by viníky proklely i příští generace. Tím víc platí, že zásadní změnu musíme prosadit už na letošním listopadovém sjezdu.