PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2020 15:27:33 - Alena 12

Podporujete nepřenosnou rodičovskou?

Podle mě je to nesmysl a zásah do výchovy a svobodného rozhovoání rodičů. Jestli to totiž chápu dobře, střídání na rodičovské by mělo být povinné. Nebudete to ale chaotické i pro zamstnavatele? Když za vás bude mít záskok, ale vy se na chvíli vrátíte a pak zase odejdete. Poslankyně Šafránková dokonce tvrdí, že když se do půl roku po porodu do práce nevrátíte, přijdete o peníze. Je to tak? To mi přijde už úplně absurdní. Prý se tyto změny plánují a to na popud EU. Je to pravda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.07.2020 13:45:06 - PaedDr. Alena Gajdůšková
Slyším poprvé termín nepřenosná rodičovská dovolená.  To další je už  naprostý nesmysl.  Není možné, aby  zpětně byly odebrány peníze, na které měl člověk nárok, což je u mateřské dovolené.  Střídání na rodičovské dovolené je u nás možnost, nikoliv povinnost a není mi známo, že by to mělo být jinak.   Jen pro zajímavost - na Islandu čerpají rodičovskou dovolenou po třetinách devět měsíců - třetinu matka, třetinu otec a třetinu jsou společně. Pořadí si určí rodiče a jsou s tím nadmíru spokojeni. Vyprávěl nám to ministr práce Islandu.   Říkal, že byl motorkář, velmi moderní člověk a ze samostatné péče o dítě měl docela obavy. Potom, co byl se synem tři měsíce doma,  snaží se s ním i dál trávit každou volnou chvíli. A těší se prý na to, až malý vyroste a bude s ním sdílet ty motorky.  EU vydala směrnici, podle které mají země zajistit podmínky pro to, aby lidé dokázali sladit rodičovskou roli i svou pracovní kariéru. Proto dnes např. vláda schválila návrh obnovení jeslí, posilují se všechny další služby, které v tom rodičům pomohou.