Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.07.2020 17:41:06 - saudová

Proč měnit něco, co funguje?

Proč měnit systém vyplácení mateřské a rodičovské? Jen kvůli EU? Když bude dávka vázana na příjem,není třeba ho nejdříve zvýšit, aby u nás byly mzdy jako třeba v západních zemích nebo třeba v Německu? Navíc teď každý ví, kolik dostane. A jak by se změna dotka živnostníků? Ti by na to zase dopláceli, že? A proč nutit rodiče, aby se povinně vystřídali? Někteří tak činí už teď a i ti, co tak nečinní se přeci mohou starat dobře. Třeba manžel, když přijde z práce nebo o víkendech. A jak si to představujete v praxi? To se mám jako na dva měsíce vrátit, zaměstnavatel propustí můj záskok a pak jej zase bude hledat? Protože nebude mít na to nás platit obě.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2020 16:09:18 - Jana Maláčová
Dobrý den, paní Saudová, děkuji Vám za zaslaný dotaz. Změna v systému vyplácení mateřské a rodičovské, na kterou se ptáte, souvisí se Směrnicí Evropského parlamentu a Rady EU o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob, s tzv. work-life balance směrnicí. Jakožto členský stát EU jsme povinni tento právní předpis obsahující řadu opatření převést do naší národní legislativy.
V současné době na ministerstvu probíhají jednání o zapracování těchto opatření. Nejzazší termín pro zakomponování směrnice je stanoven na 2. 8. 2022. A já udělám maximum pro to, aby se nám do té doby podařilo upravit současný systém tak, aby byl pro rodiče přínosný a skutečně přispěl k efektivnímu sladění osobního a pracovního života.