PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.07.2020 16:26:05 - molotov

Komunismus

Vašemu stranickému kolegovi jsem položil otázku co si představuje pod pojmem komunismus a zda se cítí komunistou. jediné s čím se dá souhlasit, je to, že komunismus zjednodušeně je společné či společenské vlastnictví. Nemyslíte, že by bylo na čase změnit název vaší strany, když si uvědomíme, že cílem snažení vaší strany není komunismus, ale socialismus? Když si navíc uvědomíte, jak se chovají a vyjadřují vaši spolustraníci, jako zmiňovaný ing. Dolejš?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.07.2020 19:16:30 - PhDr. Josef Skála, CSc.
O převážně společenském vlastnictví výrobních prostředků je už socialismus. Komunismus je pro nás programovým cílem pro etapu, kdy budou ekonomické zdroje ještě nepoměrně produktivnější - a také většinová mentalita i etika už proto nebudou mít důvod být rukojmím honby za ryze osobním zájmem. V úvahu nelze nevzít ani kolosální zmatení pojmů. Většina stran, majících adjektivum socialistická v názvu, socialismus  za svůj cíl už nepovažuje ani formálně. V tom, že pojem komunismus a všechny jeho odvozeniny se podařilo obludně démonizovat, máte samozřejmě naprostou pravdu. S dnešní politikou by nás však nespasila ani změna názvu. Prioritou všech priorit je polít živou vodou náš emancipační potenciál. Vrátit nás do role svižné a bojovné, skutečně radikální opozice poměrů, které se právě ocitly na prahu krize, jaká tu ještě nebyla. Podaří-li se to pod dnešní hlavičkou, bude to stále s oporou v členské základně, jako tu nemá žádný jiný politický  subjekt. A také v organizační vertikále s dosahem až do každého okresu, jejím materiálním zázemím, vlastním deníkem a vydavatelstvím, zastoupenm v domácím i Evropském parlamentu i dalšími devizami. Bude-li tato šance zmařena - a nezbude-li tak než začínat znovu "na zelené louce" - může být pádným důvodem pro jiný právě název právě i to, jak moc by podobný debakl kompromitoval sám pojem, který v tom je  zcela nevinně. Ať už to dopadne tak či onak, v tom hlavním jsme zcela zajedno - naším úkolem není být jen mluvčím těch, kdo sdílí naše marxistické krédo. My tu roli musíme převzít znovu na nepoměrně širší ploše. Ne jako vrchnost, jíž by se jiní měli klanět, ale jako rovnoprávný partner všech, komu jde o bezpečnější a spravedlivější alternativu. Takový ovšem, co těmto spojenectvím nabízí mnohem víc, než k čemu by dospěla i bez něj.