Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2011 16:33:55 - jirinka

Růst cen potravin a důchodová reforma

Dobrý den pane ministře, o kolik nakonec zdraží potraviny? Pokud se sjednotí sazba DPH, bude to jen o nějaká 4%, o kterých jste mluvil dnes v televizi? Nezdá se mi to příliš jako reálný odhad. Jiřina

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2011 17:16:40 - Ing. Ivan Fuksa
 Dobrý den,
v pořadu Otázky Václava Moravce zazněl odhad růstu cen potravin v českých obchodech především v důsledku zvýšení světových cen komodit…a na to, že se bude jednat o řádově jednotky procent, konkrétně dvě, tři, čtyři, panovala mezi přítomnými shoda. Všichni si vzpomínáme na situaci z roku 2008, kdy se zvýšila spodní sazba DPH z 5 % na 9 %. Samotný vliv tohoto opatření na cenovou hladinu nebyl dramatický, souběžně však došlo k růstu cen na globálním i tuzemském trhu zemědělských komodit.
Jak vypadá situace v současnosti? Na světových trzích dochází ke značným výkyvům, např. ceny hovězího masa rostly ke konci roku 2010 o 40 %, kukuřice o 60 % a pšenice taktéž o 60 %. Vazba mezi cenou na světovém a tuzemském trhu není jednoznačná a liší se u různých komodit, například růst cen hovězího masa v ČR se ve stejném období držel pod 5 %. Stejně tak příspěvek k české inflaci je kolísavý a ovlivněný dalšími faktory (náklady na dopravu, skladování apod.) a mimořádně těžko se prognózuje.
K meziročnímu růstu cenové hladiny v ČR v prosinci minulého roku o 2,3 % přispěly potraviny a nealkoholické nápoje jedním procentním bodem. Pro představu, valorizace důchodů o jeden procentní bod znamená růst výdajů o téměř čtyři miliardy Kč ročně, což rozhodně není zanedbatelná částka.
I když se nedomnívám, že růst cen potravin bude pokračovat stejně dynamicky jako doposud, příspěvek k inflaci bude viditelný a ovlivní náklady důchodového systému. Vláda pak bude muset při konstrukci důchodové reformy brát v úvahu v rámci kompenzace nárůstu DPH i tento faktor. Právě pečlivé zohlednění růstu cen potravin zajistí, že opozice ztratí jeden z argumentů proti nezbytné důchodové reformě.