PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.01.2021 14:18:18 - Comrade

Lev Trockij

Dobrý den, pane doktore. Rád bych se zeptal, jak si myslíte že by se vyvíjela situace v Sovětském svazu i ve světě, pokud by se k moci nedostal Stalin, ale právě Trockij. Co si myslíte o jeho snaze, vytvořit celosvětovou organizaci, která bude podněcovat komunistické revoluce po celém světě? Popř. existuje nyní nějaká takováto organizace?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2021 0:15:44 - PhDr. Josef Skála, CSc.
  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Mně dostupná fakta - a stačil jsem jich strávit habaděj - nasvědčují, že by to nebyla dobrá varianta. Sovětský svaz by vehnala do válek, v nichž by proti sobě sešikoval celý mezinárodní kapitál. Těžko obhajitelné by byly i před většinovým veřejným míněním, většinu dělníků nevyjímaje. A to by utopilo v krvi jak Sovětský svaz, tak komunistické strany a pravděpodobně i další levicové a skutečně demokratické síly nesocialistickém světě. 

Jak jsou na tom momentálně mezinárodní struktury, navazující na Trockého internacionálu, jsem v poslední době nijak pečlivě nezkoumal. Vlivným politickým faktorem nejsou už desítky let. Patří i k líhním politiků, kteří pak dělají velké kariéry ve špičkách establishmentu. Včetně horního patra bruselské eurokracie, ale i centrály NATO. Za "hříchy mládí" je pak panstvo drží pod krkem. A rádo nasazuje na špinavou práci, do níž se jiným nechce.

Dezertéři, z nichž se zvedá kufr, se ovšem rekrutují i z jiných líhní. Stačí si připomenout spoustu našich někdejších "soudruhů", ochotných po tunelářském převratu vyvádět i ty neodpornější kolaborantské kousky. Sám jsem zároveň potkal i řadu lidí, kteří se vidí ve Lvu Davidovičovi z čestných a bezelstných pohnutek. A nemám zábrany říci nahlas ani to, že v kritice kapitalismu jsou některá média, hlásící se k L. Trockému, nemálo kvalifikovaná i úderná - a zahanbují tím i nejeden zdroj, který se za radikálně levicový vydává jen omylem.