PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.07.2021 9:48:46 - zloprcek

Cena bytů

Proč v předvolební kampani nezdůrazňujete bytovou politiku s poukazem např. cena bytu 1982 35 tisíc což tehdy bylo 17 mých platů dnes 6 milionů mých 300 platů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.07.2021 15:32:55 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Čtete mi myšlenky, Sám o tom mluvím, kde se dá. Za necelých 30 let před listopadem 89 dostaly klíče od nových bytů téměř dvě třetiny rodin. Pro mnohé to byl gigantický civilizační skok. Leckdy od 1 + 1 či 1 + 0 bez vlastní koupelny, ne-li i WC - do 3 + 1 se všemi parametry důstojného bydlení. Stálo jen 10 - 15 procent jednoho příjmu. Anebo u majitele rodinného domku závazek splatit pár desítek tisíc během řady let a se zcela zanedbatelným úrokem. Normativ na nově stavěný standardní byt činil koncem 60. let cca 65 tisíc - ovšem se vším všudy, tedy i včetně terénních úprav a základů, dodavatelských sítí a společných prostor. Do konce 80. let vzrostl ke 200 tisícům. Protože v něm nebyly zabudované privátní zisky a renty žádných developerů a majitelů stavebních firem, rozdělujících zakázky na ty menší a jejich ukrajinský inventář, ani restituentů či zahraničních spekulantů s pozemky. 

Samoděržaví lichvy zlomí jen reálná konkurence. Tedy masivní výstavba bytů dostupných lidem s běžným příjmem. Kde soukromý sektor selhává nebo se k lidem chová neurvale, musí nastoupit veřejná moc. Komedie se "sociálním bydlením" a dotacemi pro výstavbu v režii jednotlivých měst a obcí řešení nepřináší. Tím víc magnetizuje i všelijaké experty na penězovody z veřejných zdrojů. Skutečným řešením je pouze masivní státní výstavba za režijní náklady, přísně střežené před tuneláři všeho druhu. Na pozemcích ve veřejném vlastnictví, a tedy zdarma, a ne za horentní ceny jejich soukromým majitelům. Jedině to srazí lichváře z hrušky dolů. A nepůjdou-li s cenami bydlení naproti reálné kupní síle, byty prázdné třeba rok a více lze zatížit i mstnou daní. Vlastnictví přece zavazuje, nebo snad ne? Ty paragrafy lze opsat z kodexů řady zemí, před nimiž české "elity" lezou po břiše. 

Tou samou ranou lze zabít i jinou mouchu. Vydřidušství českých filiálek západních bank. Naše peníze, které tam ukládáme, mají koncem roku vždy nižší hodnotu, než na jeho počátku. Za socialismu neslo depozitum, rovnající se dnešnímu ročnímu termínovanému účtu, nezdaněná 4 procenta. Při inflaci téměř nulové. Proč by stát nemohl založit vlastní investiční fond či banku, financující výstavbu bydlení pro lidi s běžným příjmem? A zhodnocovat v ní vložené prostředky úrokem o 1 - 1,5 procenta vyšším než inflace? 

Pokud to neprohrajeme na mimořádném sjezdu KSČM 23. října, budeme razit takovouto politiku. A nejen ve vztahu k bydlení, ale i potravinové soběstačnosti, energetické bezpečnosti a dalším klíčovým otázkám. Bude narážet  na tvrdý odpor i demagogii? Samozřejmě. Otevře ale oči statisícům dalších lidí. Znásobí počet našich příznivců i voličů. Prolomí bariéry, jimiž nás izolují od ročníků, duševně odkojených dnešními shnilými poměry. Nabídne lidem reálnou naději a získá jejich energickou podporu. A začne měnit celkový poměr sil. Natolik, že budou muset lavírovat i "elity" parazitní renty.