Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.09.2021 14:09:05 - Páčil

Ekonomika

Nebylo chybou, že se vláda v době koronakrize soustředila prioritně na záchranu průmyslu, a to i na úkor ostatních věcí či odvětví? Někde jsem slyšel, že průmysl zaměstnává jen 1/3 lidí. Když budete ve vládě, co nebo lépe kdo pro vás bude na prvním místě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.09.2021 16:06:11 - Ing. Jiří Dolejš
 ČR je především průmyslová země, více než jiné země v EU (na výkonu podnikové ekonomiky se podílí skoro polovinou, i když zaměstnává jen 1,5 milionu osob). A i kvůli nižšímu podílu služeb byl v roce 2020 nižší dopad na ekonomiku (propad "jen" -5,6% HDP). Samozřejmě v obchodě, ubytování a stravování byl propad obrovský a kompenzace jen částečné.  Antivir a covidové programy byly poměrně účinné. Lockdowny si snad další nepřejeme, situaci v menších firmách, zejm. ve službách se bude třeba věnovat i po odeznění pandemie. Přístup k financím, k zakázkám atp.  Klíčové bude celkové ekonomickém oživení a včas předejít riziku dluhové spirály (konsolidace veřejných financí je ale úkol na dvě volební období).