Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.11.2021 9:17:32 - džentlmen

Kam to ženete?

Ahoj Michale,
když jsem byl do roku 2018 v Senátu (další volební období jsem neobhajoval), tak jsem Tě měl za solidního pravicového politika, se kterým bylo možno věcně diskutovat.
Tvůj další vývoj neznám, ale když tak sleduji diskusi, tak se musím ptát - proboha, kam tu Horní komoru ženete? Zkuste vystrčit hlavy ze skleníku (prosím bez urážky) a běžte mezi lidi. Dřív než bude
pozdě.
Zdravím a přeji vše dobré
Honza Veleba

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.11.2021 18:38:52 - Ing. Michael Canov
Ahoj Honzo,předpokládám, že Tvé vyjádření se týče vztahu Senátu k prezidentu republiky. 
Když Senát schválil na neveřejném zasedání v roce 2019 ústavní žalobu na prezidenta republiky (dle čl. 65), kterou sestavil kolega Láska, hlasy 48 ze 75 senátorů, bylo to bez mého hlasu, protože (jak jsem uvedl i v projevu na neveřejném plénu) žaloba nebyl dle mého právního názoru po právu.
Když senátor Fischer letos v létě a spolu s ním jeho zahraniční výbor schválili odejmutí prezidentských pravomocí podle čl. 65 na základě Vrbětic apod., tak jsem se nejen já, ale celá komise pro Ústavu postavili proti, neboť aplikovat čl. 65 na prezidenta za jeho vyjádření okolo Vrbětic apod. byl čirý právní nesmysl. Zásluhou Komise pro Ústavu se tak Fischerův návrh na plénum vůbec nedostal. 
Když ovšem Komise pro ústavu nyní v říjnu obdržela zprávu Ústřední vojenské nemocnice, nemohl jsem jinak než schvalovat aplikaci čl. 66 (odejmutí pravomocí), bylo to jednoznačné. Plénum v dané věci ovšem ještě nezasedalo  a zdá se, že se věci mění. Především UVN zveřejnila zprávu o zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta a navíc vytvořilo se lékařské konzilium. Komise pro Ústavu (a následně plénum) se tak bude zabývat věcí v závislosti na zprávu právě lékařského konzilia.
Pokud jsem snad špatně pochopil kam směřovalo Tvé vyjádření, stačí ho doplnit.
Přeji Ti Honzo vše dobré.
S pozdravem Michael