Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.11.2021 16:31:36 - laco

434 dodavatelů elektrické energie v ČR - proč?

Dle údajů Energetického regulačního úřaduje v současné době v ČR 434 dodavatelů elektrické energie. Tento počet dodavatelů el. energie se začal formovat v letech 2006 až 2007 a to po přijetí nového energetického zákona. Co vás politiky vedlo k tomu, že jste zákonem nastavili právní pravidla, která umožnila vznik 434 dodavatelů el. energie na tak malé "dvorečku", který dříve stačil obsloužit jeden dodavatel (ČEZ). Není jich na ten náš "dvoreček" nějak mnoho?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.11.2021 6:14:10 - Ing. Antonín Seďa
 Po pravdě řečeno, vše začalo privatizační agónií v devadesátých letech. Změna energetického zákona, pokud si dobře vzpomínám, tak byla na základě liberalizace obchodování s energiemi, kterou prosazovala EU. Zo znamená oddělit distribuci energií od základního dodavatele a výrobce. Nicméně tehdy nikdo nemohl tušit, že za prvé Energetický regulační úřad pojal vydávání licencí pouze administrativně a za druhé, že přijde obrovské zdražení energií. Podle mého názoru a to si myslím dlouhodobě, je chybou, že ČEZ již nneí státní, ale polostátní firmy. To samé se týká vodovodů a kanalizací, kdy se stát zbavil své odpovědnosti a předal je na obce a města. A ty postupovaly, jak postupovaly. Osobně si myslím, že chybou je, že stát přestal mít kontrolu, pokud ERÚ nefunguje správně, nad distribucí energií. Zároveň nám schází zákon o bezpečnosti, který by umožňoval státu zajistit energetickou bezpečnost. To, co se odehrává na západ od nás jasně ukazuje, že v budoucnu bude nedostatek energetických zdrojů a že cena energií z důvodu Grren Dealu poroste. Vzpomínám si, že naše země byla již na pokraji energetického blackdownu a to v době, kdy Německo začalo odstavovat své uhelné elektrárny. Stát by měl za pomocí zahraniční politiky zajistit dlouhodobé dodávky těch energetických zdrojů, které na svém území nezajistíme. EK si totiž pohlídala obchodování s emisními povolenkami a ceny energií se odvíjejí od energetických burz. A tam naše země opět tahá za kratší konec provazu. Jsem přesvědčen, že výroba a distribuce energií by měla být pod veřejnou kontrolou a stát by měl sehrávat významnou roli regulátora.