PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.11.2021 13:34:51 - BbP

Co dělat?

Dobrý den, pane doktore.
Před časem jsem se Vás ptala, jestli neuvažujete o tom, že byste začal pracovat se skutečnými komunisty. A ano, myslela jsem tím někoho jiného, než tehdejší, a vlastně i současné, vedení strany. Odpověděl jste něco v tom smyslu, že považujete za svou povinnost zkusit reformovat stranu zevnitř. Od té doby se situace dost změnila. Nepředpokládám, že by se změnil i Váš názor. A tak se ptám, jakým způsobem to chcete provést? Co mohou dělat skuteční komunisté, třeba bezpartijní, aby se věci změnily?
A ještě jeden dotaz. Co přesně dnes znamená "skutečný komunista"? (to není ironie, to se opravdu ptám)
Přeji hezký den, pane doktore, a ať Vás okolí moc nezlobí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

František Kouba

Odpověď

16.11.2021 0:19:53 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Na to, kdo je komunistou doopravdy, a ne jen naoko, mívají lidé vytříbený cit. Řadovým členům strany měří shovívavějším metrem. Tady srovnávají hlavně slova a skutky. Od těch, kdo stranu vedou a  reprezentují, toho logicky čekají ještě víc. Schopnost říkat lidem víc, než co vědí i bez nás. Vidět kapitalismu pod kůži hlouběji, než všichni jeho advokáti. Neutíkat z ideových střetů, ale umět je naopak vyhrávat. Mít jasnou strategii a tah na branku i řadu jiných předností.  

Dnes nám to lidé připisují méně, než kdy dřív. Poprvé za 100 let už nejsme ani parlamentní stranou. Říjnový mimořádný sjezd KSČM zvolil vedení, složené téměř kompletně z tváří její dosavadní politiky. V čem a jak moc ji skutečně chtějí změnit, se teprve ukáže. To křídlo ve straně, zasazující se o zásadní změnu už řadu let, je jen mizivě zastoupeno i v jejím dnešním vedení. Tím omezenější má možnost dosáhnout toho, nač se tážete. Poptávka po alternativě, hluboko ukotvené v marxismu, však už jen poroste. Vyrazíme jí naproti už docela brzy. A zdaleka nejen směrem ke členům KSČM.