Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2021 21:42:46 - laco

Dodržuje ČR "Úmluvu o lidských právech a biomedicíně"?

Českou republikou byla ve Štrasburku dne 24. června 1998 podepsána : „Úmluva o lidských právech a biomedicíně.“ V platnost pro ČR vstoupila dne 1.10.2001. V Kapitole I této Úmluvy jsou uvedeny dva články:
Kapitola I - Obecná ustanovení
Článek 1
Účel a předmět
Smluvní strany budou chránit důstojnost a svébytnost všech lidských bytostí a každému bez diskriminace zaručí úctu k integritě jeho bytosti a ostatní práva a základní svobody při aplikaci biologie a medicíny.
Každá smluvní strana přijme do svého právního řádu opatření nezbytná pro zajištění účinnosti ustanovení této Úmluvy.
Článek 2
Nadřazenost lidské bytosti
Zájmy a blaho lidské bytosti jsou nadřazeny zájmům společnosti nebo vědy.

Jsou tyto články Úmluvy v České republice ve vztahu k pandemii kovidu dodržovány?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.11.2021 6:24:46 - Ing. Antonín Seďa
 Úmluva je podle mne dodržována, ale podle mne je podstatná platná Ústava České republiky a její nedílná sočást Listina základních práv. Na rozdíl od nedemokratického režimu před listopadem 1989, se každý člověk může svobodně rozhodnout, zda bude dodržovat pandemická opatření či nikoliv. A to se všemi důsledky. Pokud člověk bude chtít být na sportovním utkání, tak jako já včera na fotbalu 1.Fc Slovácko versus Sparta Praha, pak se bude muset očkovat nebo mít prodělanou nemoc. Očkování je zejména ochrana těch, kteří se očkují. Zároveň to zatěžuje zdravotní systém daleko méně něž ti spoluobčané, kteří skončí v nemocnicích. Je třeba být také solidární s těmi nemocnými, kterým se z důvodu obsazenosti lůžek intenzívní péče, odkládají operace a zákroky. Jak by na tom byli podle Úmluvy o lidských právech a biomedicíně tito lidé? Ale souhlasím, že je třeba respektovat i názory těch, kteří dnes popírají Covid-19 či vědomě odmítají očkování. Přesto je třeba, aby i oni respektovali pandemická opatření. Stojí před svobodnou volbou a je pouze na nich, jak se rozhodnou. To, co je nejhorší, je upřednostňování zisku nad zdravím lidí. Protože pokud to nějaký stát či politik udělá, pak ztratí nejen to zdraví a životy občanů, ale nakonec i ty zisky. A to si myslím, je i motto výše uvedené úmluvy. Zdraví a životy občanů musejí být nadřazeny nad zájem těch, kteří tohle jakýmkoliv způsobem zpochybňují.