Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.11.2021 13:37:37 - guffi

Kompenzace

Dobrý den, zajímalo by mě, zda máte jasný plán, za jakých podmínek a v jaké výši budete vyplácet podnikatelům nebo i zaměstnacům, lidem na ošetřovném apod. kompenzace? Před volbami jste sice slibovali, že žádný další lockdon nebude, ale stojíte si za tím i nyní? A i kdyby nebyl celoplošný, asi nějaká opatření zavést budete muset. Představíte nám váš plán nebo jako stávající vláda budete přicházet z růzými opatřeními ze dne na den? A druhá věc, kde na případné kompenzace chcete vzít finance? Nenaruší to vaší ambici ušetřit? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.12.2021 11:49:24 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, to nejlepší, co může stát pro podnikatele udělat, je nechat je dělat svoji práci a co nejméně je omezovat. Zároveň platí, že nejefektivnější kompenzace je ta, kterou nemusíte už z tak napjatých veřejných financí zaplatit. Pokud ale vláda k nějakým omezením přistoupí, pak se nejedná o klasické podnikatelské riziko a ke kompenzacím se musí přistoupit. Moc výkonnou má zatím v rukou stávající vláda, a tedy i řídí většinu programů na jednotlivých ministerstvech. Poslanecká sněmovna 1. prosince na své mimořádné schůzi schválila kompenzační bonus pro živnostníky, zvýšení ošetřovného a „izolačku“ pro zaměstnance. Ke kompenzačnímu bonusu jsem podal pozměňovací návrhy a díky tomu, že byly přijaty, se tak umožní vyplacení kompenzačního bonusu také začínajícím živnostníkům (kteří začali podnikat mezi 1. srpnem a 22.listopadem a původní návrh vlády v demisi to vylučoval) i souběh více druhů podpor s kompenzačním bonusem, takže živnostníci nebudou muset řešit, jestli kompenzace využijí na pokrytí nákladů své domácnosti, nebo na náklady svého podnikání, které dál běží. 

Problematika lockdownu je daleko hlubší, ač je názor lékařů velmi důležitý, je nutné každé opatření posuzovat i z hlediska dopadů do ekonomiky, do živobytí lidí i z hlediska dalších celospolečenských dopadů, jako je například vzdělání dětí. Tyto dopady mají dlouhodobý vliv do celé společnosti, a proto nepovažuji plošný lockdown za vhodné řešení.