Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.01.2022 13:16:26 - laco

Energetické žebračenky Petra Fialy

Energetická krize dopadá na občany republiky. Mnozí z nich již nejsou schopni platit navyšující se zálohy za el. energii, plyn či tepelnou energii a to navíc v době, kdy se inflace pohybuje v rozmezí 5 - 7 %. Vláda Petra Fialy pro nízkopříjmové rodiny připravuje finanční přilepšení, kterému se mezi lidmi říká "energetická žebračenka". Jedná se dle Vás o koncepční řešení dopadů energetické krize, nebo lze postupovat při řešení tohoto problému jinými cestami? Má ČSSD návrhy na řešení tohoto problému?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

orm

Odpověď

09.01.2022 16:30:30 - Ing. Antonín Seďa
 Právě v současné situaci se ukazuje, jak bylo neprozíravé převádět ČEZ na akciovku a jak bylo neprozíravé liberalizovat dodavatele energií. Nevím jak ČSSD, ale já mám několik návrhů. Předně, naše země musí mít vlastní energetickou politiku, která se bude odvíjet od hájení národních zájmů. Z tohoto pohledu sehrála naše zahraniční politika vůči RF velice negativní roli. Také bych reprivatizoval ČEZ a převedl bych ji na státní podnik, který by pouze "přebytky" elekrické energie obchodoval na burze, jinak by maximální ceny reguloval stát. Co se týče dodavatelů, tam by měl zakročit Energetický regulační úřad. Stát by měl mít také větší zásoby plynu a ropy.Ale obecně je velký rozdíl v tom, že ceny energií jsou u nás jako v Německu, ale příjmy jsou třetinové. Recept ČSSD je v postupném navyšování platů a penzí, což ANO 2011 a obecně pravicové strany brzdí seč mohou. Je třeba si uvědomit, že nízké mzdy znamenají nízké příjmy domácností a nízké důchody. A to má negativní dopady na koupěschopnost  a na zisky drobných podnikatelů a živnostníků. Minulá vláda snížila DPH energií na nulu, což tato vláda odmítla a chce sociání pomoc potřebným. Problém je, že sice pomohou těm nejpotřebnějším, ovšem ostatní občany a rodiny přivedou ke snížení jejich životní úrovně. Osobně jsem přesvědčen, že ceny energií se na jaře sníží, nicméně máte pravdu v tom, že to chce koncepční řešení. Ale do toho se současné vládě chtít nebude.