PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2022 14:09:41 - volič z ČR

Kdybyste byl prezident, jak byste nyní jednal?

Podporoval byste sankce vůči Rusku? Nebo jak byste vůči Rusku, které napadlo Ukrajinu postupoval tak, aby v Evropě zas zavládl mír?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Etieno, Brabecová, jitkasav, František Miklín, Stanislav Körner, Dahlie

Odpověď

14.03.2022 17:42:17 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Z války se raduje leda sadistický magor. Avšak mír, který nebude vrtkavým příměřím, zajistí jen vymahatelné garance bezpečnosti. Garance všem a každému, a ne jenom někomu. Právě to je i klíčovým zájmem země s naší geografickou polohou. Dvojnásob v případě, cítí-li se ohrožena evropská jaderná velmoc. Hnát ji do kouta ještě víc znamená riskovat, že dojde i k výměně jaderných úderů. A koledovat si o to, že bychom byli na ráně jako jedni z prvních. Především proti tomu by měla hlava českého státu vykonat maximum. Už po celou dobu, kdy to k dnešní tragédii směřovalo. A tím víc teď, kdy nás parta fanatických diletantů žene do konfliktu, hrozícího národní a evropskou sebevraždou. Cokoli jiného je idiotský hazard. Šanci mu nakonec nedali ani Kennedy a Chruščov. Už za karibské krize před 60 lety. Zelenou nesmí dostat ani z Prahy

Na špičku nosu si nevidí ani fanfarónské sankce. Oslabí totiž právě síly, od nichž si slibují majdan na Rudém náměstí. Ruským oligarchům konfiskuje mamony, naloupené za Jelcina a vyvezené na Západ, tamní erár. Majetek západních korporací v Rusku zkonfiskuje zdejší erár. Ruský trh i zdroje se ještě víc otevřou východním směrem. Na výměnu přes novou "železnou oponu" budou mít monopol "velcí kluci" z obou stran. Většina chodila do anglických, německých a ruských škol. Z nás budou dojit neurvalý desátek. Jak v ceně všeho, co k nám pustí z východu: Tak všeho, čím to "diverzifikují" odjinud. Drtivou většinu zisku shrábnou i z dodávek, které za "železnou oponu" povolí nám. Zatím jsme "jen" cizí krmelec a vazal. Teď na nás číhá ještě prekérnější past. Past politické vztekliny, blbnoucí na kvadrát.    

Role a odpovědnost prezidenta roste úměrně vážnosti situace - a tomu, jak ji zvládá vládní exekutiva. Ta dnešní podává děsivý výkon. Ve všem, nač sáhne. A tváří v tvář dnešním rizikům tuplem. Tím důrazněji se musí o naši bezpečnost i ekonomické zájmy zasadit hlava státu. Třeba i "hlava nehlava", nedaří-li se to jinak.