PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2022 14:21:15 - Václav Kux

Jaké se nabízí řešení dnešní situace?

Dobrý den, jaké kroky je dle Vás třeba učinit, aby se stabilizovala hospodářská situace v ČR.
Je evidentní, že Nás netrápí pouze inflace a uprchlická krize. Ale dle mého názoru chybí vize a cíl, ke kterému Naše společnost putuje. Není opravdu ta pravá chvíle se transfmovat z konzumní společnosti
závislé na EU, k svébytnému fungování domácího vyrovnaného hospodářství.
Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Jiří Pavlica, Jamščik, striga666, jitka22, Bedrník, mamcaRBK, Brich

Odpověď

30.05.2022 9:13:58 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Plně s Vámi souhlasím. Řešením je pouze obrat k obnově naší ekonomické suverenity. Tedy ne snad jakési autarkie, o niž jsme ostatně neusilovali ani nikdy v minulosti, nýbrž svébytného rozvoje naší země v rovnoprávné dělbě práce se zahraničím. Nejakutnější je to v energetice, kde pro to máme i skvělé zázemí v podobě vysoce výkonných a rentabilních zdrojů. Vláda, která nebude maňáskem cizího kapitálu a moci, musí obnovit i naši soběstačnost v potravinách, které lze produkovat v našem klimatickém pásmu.  

Jen montovnou, nesvéprávným subdodavatelem a směskou logistických hangárů není důvod zůstat ani v průmyslu. Nic proti žádnému ze soukromých podnikatelů, kteří nic neukradli a projevili často i originální invenci. Vrátit nás do extraligy svébytných hráčů světových trhů je však nad jejich síly. Ty má už jenom veřejný sektor, především stát. Průlomy, které nám vrátí důstojné postavení, tak znásobí kapacity ve veřejném vlastnictví, a tedy ke prospěchu všech bez výjimky. Cokoli jiného je buď naivní vidinou nebo habaďůrou, mající vykutat další penězovod do zdrojů daňových poplatníků.