Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2022 17:05:34 - laco

Boj s inflací

Geoanalytik Andrej Školnikov v pořadu na TV Den konstatoval, že průmyslová inflace v zemích Evropské unie dosáhla v červenci 2022 hodnoty 36,4%. Dále sdělil, že spotřebitelská inflace v řádu 4 až 6 měsíců kopíruje průmyslovou inflaci. Jaký je v této souvislosti Váš názor na vývoj spotřebitelské inflace v České republice? Je schopna stávající vláda narůstající inflaci nějakým způsobem čelit? Pokud ano, proč to nedělá?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.08.2022 6:18:35 - Ing. Antonín Seďa
 Boj s inflací má v popisu práce Česká národní banka a ta může reagovat dvěma způsoby. Buď změnou úrokových sazeb, což se moc nepovedlo nebo změnou kurzové politiky vůči české koruně. Je třeba se také podívat na příčiny průmyslové inflace a tím je zejména růst cen energií a materiálu. Především polotovarů, jako jsou plechy, dráty, trubky apod. Na základě toho stouply pak i jednotlivé výrobky a konečné produkty. Spotřebitelská inflace je u nás přes 17,5%, ale podle některých analytiků i přes 20%. A zřejmě ještě poroste a to zejména vlivem vysokých cen energií, které se pak promítají do cen potravina a spotřebního zboží. Ano, současná vláda byla a je schopna, pokud by byla ochotna, proti inflaci zasáhnout. Podobně jako jiné evropské státy. A to zejména regulací cen elektrické energie (odchod ČEZ z Lipské burzy) a zastropováním cen pohonných hmot. Vláda po vzoru ČNB šla jinou cestou a to nezvýšením minimální mzdy, nezvyšováním platů státních zaměstnanců, nízkým zvyšováním penzí a snížením plateb za státní pojištěnce. Prostě šla cestou snižování životní úrovně obyvatel při zachování obrovských zisků výrobců a dodavatelů energií či bank. Takže otázkou je, proč současná vláda zvolila řešení proti svým občanů. A na tuto otázku by měla odpovědět sama vláda a zejména její premiér P. Fiala.