Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2022 20:10:32 - laco

Potravinové rezervy státu na 32 hodin

Na pozimní českobudějovické výstavě Země živitelka premiér ČR Petr Fiala zdůraznil, že jedním z hlavních bodů v oblasti zemědělské produkce a výroby potravin je zabezpečení potravinových rezerv České republiky. Dle údajů Správy státních hmotných rezerv má Česká republika v současné době potravinové rezervy na 1,1/3 dne, to jest na 32 hodin. Jsem z toho nějak neklidný. Myslíte si, že 32 hodinové potravinové rezervy pro občany ČR jsou dostatečné pro případný ozbrojený konflikt či živelnou pohromu, které by mohly ČR postihnou? Zhostila se vláda Petra Fialy úkolu zabezpečení potravinových rezerv pro občany ČR zodpovědně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.11.2022 15:37:53 - Ing. Antonín Seďa
 Těžko hodnotit počínání současné pravicové vlády, ale podle slov premiére i ministra zemědělství není potravinová bezpečnost jednou z priorit vlády. Mimo jiné to ukazuje i vysoká cena DPH na potraviny, jejich vysoká cena i snaha omezit dotování českých zemědělců a výrobců potravin. Potravinová bezpečnost měla být součástí Bezpečnostní strategie České republiky, a to nikoliv "papírově", ale reálně. To by ovšem musela být vláda zaúkolovaná poslaneckou sněmovnou, které se má zodpovídat. Dnes na místo zajištění podpory zemědělcům, zejména chovu prasat, drůbeže, hovězího dobytka a pěstování obilí, brambor, zeleniny a cukrové řepy. Prostě politikům dlouhodoě schází vize naší společnosti., a to nejen v oblasti zemědělství. Prostě obecně schází národní pohled na současné problémy naší země a je upřednostňován evropský pohled  a hnefungující digitalizacu, ýjejí "ideologie". Tu volného trhu, tu liberalismu. Je škoda, že od listopadu 1989 se naše politická reprezentace neshodla na prioritách nejen zahraniční, ale i vnitrostátní politiky a nepřevzala danový či sociálí systém, který je dlouhodobě ověřen v jiných zemích EU. CR schází zejména spravedlivý a udržitelný rozpočtový rámec. Zejména proto, že máme velkou byrokracii, nízkou míru digitakizace, průmysl zaměřený na nízkou produktivitu práce a nízkou přidanou hodnotu, stále se nebojuje proti zlodějinám, korupci a šedé ekoomice. Dnes se vláda stará spíše o Ukrajince než o své občany, vláda financuje dodávky zbraní a omezuje zdravotní péči pro obyvatele ČR, příští rok vláda opět chystá škrty nepodobné škrt§m v letetch 2008 až 2009 a tak bych mohl pokračovat. Ale zpět ke konkrétní otázce. POkud je pravdou, že máme zásoby potravin pouze na 32 hodin, čemuž nevěřím, pak se někde stala chyba. Správa státních hmotných rezerv má povinnost nakupovat a skladovat taková množství základních potravin, jež se odvíjejí z rozhodnutí vlády, která rozsah rezerv stanovuje. Z toho lze jasně usoudit, že opět ryba smrdí od hlavy.