Mgr. Aleš Dufek

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.12.2022 14:13:42 - Verba

Lhůty

Dobrý den, nemáte dojem, že se obecně ukazuje, že tu chybí lhůty - např. kdy je možné jmenovat nástupce někoho (např. předsedu ÚS), od kdy je možné sbírat podpisy pro prezidentskou kandidaturu, do kdy má být ustanovena po volbách koalice atd. Je to podle vás chyba zákonodárců nebo je to podle vás v pořádku? A pokud je stávající systém nedokonalí, podniknete něco pro nápravu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.12.2022 14:48:10 - Mgr. Aleš Dufek
Dobrý den,  
problém chybějících lhůt je hlavně problémem našeho ústavního práva. Ústava byla psána v době, kdy její tvůrci předpokládali jistou politickou úroveň nejvyšších politických představitelů země. Hodně spoléhali na tzv. ústavní zvyklosti.Bohužel v posledních létech ústavní právo zhrublo takovým způsobem, že se ústavní zvyklosti nedodržují a k ústavnímu právu je přistupováno stejně jako např. k právu občanskému či trestnímu. No a pak nám ty lhůty pro jednotlivé úkony chybí....
Ano, zřejmě se budou muset doplnit, i když mě to jako právníka mrzí.
Aleš Dufek