Mgr. Aleš Dufek

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2023 13:25:57 - kavaz

Nejhůř v EU: Prosákla pravda o ČR. Příjmy, dluhy, občané

V nadpisu je titulek z článku, ale netřeba ho ani číst, protože to je nad slunce jasné, že se nemáme dobře. A já se ptám proč? Proč je u nás tak draho, proč jsou mzdy tak nízké a naše životní úroveň stále klesá?A co děláte proto, aby se situace napravila? Přijde mi, že nic a problém se jen prohlubuje, nebo myslíte, že se máme líp než třeba před rokem nebo dvěma?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.11.2023 10:35:59 - Mgr. Aleš Dufek
Česká republika v této době začala doplácet na období, které začalo před více než dvaceti lety. Tedy situaci, kdy po tzv. kuponové privatizaci a následujícím krachu mnoha podniků se začal dávat prostor v ekonomice zahraničním společnostem či společnostem se zahraniční účastí. Ty začaly u nás budovat tzv. montovny, centrální sklady, zkrátka podniky, které nepotřebovaly vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. Následně tyto podniky začaly místo občanů ČR dovážet zaměstnance z jiných států, takže nevznikala na pracovním trhu žádná potřeba zvyšovat mzdy našim občanům.Díky poloze ve středu Evropy a blízko Německa tak máme ceny velmi podobné Německu, ale mzdy stále ještě nedosáhly jeho úrovně, protože naše podniky neprodukují takovou přidanou hodnotu jako západní a rovněž zisky těchto společností po zdanění odchází mimo území ČR. Ať jsem ale objektivní, pořád se máme lépe, než velká většina zemí bývalého socialistického bloku, ale stále taháme ve srovnání se západními sousedy v ekonomické rovině za kratší konec provazu. Ale jsem přesvědčen, že vše je jenom historický vývoj, že jsme si tímto obdobím museli projít a i současná krize může být určitou katarzí.
Aleš Dufek