Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.04.2023 12:53:47 - FrenFajn

Co se stalos vaším slibem, že bude konstruktivní opozice?

Co konstruktivního jako opozice děláte? Mě přijde, že kritizujete vše, a že tím jen přispíváte k stále větší a větší polarizaci - ve sněmovně, mezi lidmi. Netvrdím, že nemáte mít žádné výhrady, ale vy kritizujete opravdu vše, i třeba stejné věci, co jste dělali sami, ve sněmovně se jen hádáte, místo, abyste více spolupracovali třeba na důchodové reformě

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2023 13:19:20 - Ing. Martin Kolovratník
 

Dobrý den, 

děkuji Vám za dotaz. Z mého osobního pohledu patří komunikace mezi vůbec nejdůležitější součást politiky. Každý správný politik musí umět předstoupit před občany a vysvětlit jim svůj pohled na svět a důvody, které ho k danému rozhodnutí vedli. Stejně tak politik nemůže nikdy znát problémy občanů, pokud se s nimi bojí mluvit. Na rozdíl od vlády Petra Fialy my v hnutí ANO se toho nebojíme. Naše stínová vláda pravidelně (nejen před volbami) vyráží do krajů po celém Česku, kde se setkává s občany. Myslím, že kdyby něco podobného udělal premiér Fiala, velmi rychle by “vystřízlivěl” a uvědomil si, že země se pod jeho vedením upírá špatným směrem. A právě tohle je také důvod, proč jsem pod písemnou interpelaci Plytká a drahá vládní komunikace, o které píšete.

K Vašemu dalšímu dotazu – zda není na místě schválit zákon na odvolatelnost politiků. Osobně si tento krok nedovedu představit a volání po této možnosti považuji za populistické výkřiky, které ve skutečnosti nemají s demokracií mnoho společného. Pokud by něco takového fungovalo, zákonodárci by se stali snadno vydíratelní. A ti, kteří by byli svými názory nepohodlnými, by byli jednoduše odvoláni. Osobně považuji čtyřletý mandát za ideální řešení – jedná se o období, kdy se dá prosadit řada změn a zároveň to spravedlivá doba, za kterou mohou voliči nám politikům vystavit pomyslné vysvědčení. 

K poslední části Vaší otázky – jednoznačně souhlasím s tím, že by státní aparát potřeboval “zeštíhlit”. Z tohoto důvodu naše bývalá vláda prosadila projekty, jako je například Portál občana. Právě digitalizace je příležitost k zefektivnění chodu státu a přebujelého byrokratického aparátu. Je otázkou, zda skutečně naše země potřebuje Senát (já osobně jeho existenci vnímám pozitivně). Pokud se ale ptáte, zda by nešlo snížit počet poslanců a senátorů, tak to jsem proti. Vnímám to, jako jakousi pojistku, která znesnadňuje získání většiny a vede k nutnosti hledání kompromisů a diskuze.