Ing. Josef Kott

  • ANO 2011
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.04.2023 14:20:44 - Jana Vernerová

Kdo podle vás na drahotě potravin nejvíce těžší?

Ukazuje se, že zemědělcům loni stoupl zisk o více jak 100% - jak je to možné? A jsem přesvědčená, že obchodníkům stoupl ještě mnohem víc. Proč se více nekontrolují jejich marže? Ministr sice tvrdí, že to dělá, ale dost o tom pochybuji a podle všeho orgány jako např. potravinářská inspekce jsou na kontrolu krátcí, protože k tomu nemají kompetence. A nemůže za vysoké ceny to, že trh s potravinami ovládá pár velkých hráčů, proč se stát nevydá podporou těch malých? Jana V.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.04.2023 8:41:54 - Ing. Josef Kott
 Otázku nastavení  marží a nekalé obchodní praktiky supermarketů by měl řešit zákon o významné tržní síle. Zde se nám podařilo zakomponovat mechanismy omezující nepřijatelné chování vůči spotřebitelům. Podpora malých obchodníků nelze řešit zákonnou normou, ale zde se snažíme využít finančních prostředků krajů a místních samospráv. Zisky u zemědělců jsou dány sezónností výroby a aktuální situace naznačuje, že zisky z loňského roku se promění v letošním obchodním roce ve významnou ztrátu.