Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.04.2023 21:35:07 - laco

Aby si někdo nestěžoval na diskriminaci

Jak Vy hodnotíte vládní snahu o zákonnou garanci 130% průměrné mzdy pro učitele. Nebylo by potřeba obdobně "ošetřit" i platy ostatních profesních skupin, které jsou placeny z veřejných financí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.04.2023 6:02:26 - Ing. Antonín Seďa
 Osobně jsem proti zvýhodňování jednotlivých profesních skupin zaměstnanců, protože proč by neměli mít vyšší platy zdravotníci, sociální zaměstnanci, vojáci , policisté, hasiči či záchranáři. Dlouhodobě jsem chtěl, aby ve státní a veřejné správě platily jednotné platové tabulky s tím, že jednotlivé profese by pak byly hodnoceny dle náročnosti a potřebnosti. Nicméně český resortismus to nikdy nedovolí a jak je vidět, byrokracie a administrativa stále roste. Obecně lze říci, že platy a mzdy v naší zemi jsou nízké v porovnání s našimi sousedy. A náklady na bydlení, energie a potraviny jsou zase vyšší. A je třeba se ptát, proč tomu tak je a kde se stala chyba. Základním problémem ovšem je, že se rozvírají platové nůžky nejen mezi regiony, mezi podnikatelským a státním sektorem, ale dnes i mezi profesemi a státními zaměstnanci. Kvalita vzdělávání, pokud dnes hovoříme o platech učitelů, nesouvisí pouze s výší platu, ale obecně s kvalitou výuky a učitelů. A tak, jako v každém povolání jsou učitelé kvalitní, pak existují i učitelé méně kvalitní či nekvalitní. Učitelské povolání, tak jako lékařské povolání je spíše posláním a pokud někdo jej vykonává toliko za zvýšené peníze, pak je něco špatně. Mimochodem nejen české základní a střední školství má své problémy, ale jak je vidět, řada českých vysokých škol se potýká s problémy a to nejen s platovými. Takže na Vaši otázku lze odpovědět jednoznačně. Ano, i ostatní profesní skupiny mají nárok na zvýšení svých platů.