Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.08.2023 16:48:35 - laco

BRICS + jako protipól skupiny G7?

V Jihoafrické republice vrcholí jednání skupiny zemí BRICS. Jedním z výsledků jednání je pozvání ke členství ve skupině dalších šesti států a vytvoření skupiny států BRICS +. Pozvání ke členství dostala Argentina, Egypt, Írán, Etiopie, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Lze předpokládat, že za předsednictví Ruska BRICS v roce 2024 dojde ke vstupu výše uvedených států do této organizace. O členství v BRICS + projevilo zájem dalších cca 40 států a to především z Afriky, Latinské Ameriky, jihovýchodní Asie a i některé postsovětské státy. Většina těchto států vidí ve skupině BRICS jakýsi protipól civilizovanému demokratickému Západu, který je prezentován především postoji skupiny G7 a jeho mezinárodními pravidly. Jak Vy hodnotíte vývoj kolem skupiny států BRICS. Odrazí se rostoucí vliv států BRICS v globální světové politice?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2023 12:24:24 - Ing. Antonín Seďa
Pokud se člověk zabývá zahraniční politikou a jejím vlivem na světovou ekonomiku, pak musí vidět nejen negativní vývoj v USA a v Evropské unii, kdy klesá jejich vliv na světovém obchodě i na zahraniční politiku ve světě. Nejen ekonomický vliv Číny, ale i Indie a dalších zemí ukazuje, že neo-liberální politika a agresivní americká zahraniční politika není tou pravou pro řadu zemí třetího světa. Globální kapitalismus, tak jako v minulosti kolonialismus, vysává řadu zemí a ohrožuje jejich vývoj. Proto vznikla protiváha vůči Západu v podobě společenství BRICS, ale i v podobě Shangajské organizace v podobě úzké ekonomické spolupráce. Pokud se poučíme z historie, pak vidíme, že například vojenské a politické převraty v řadě zemích Letinské Ameriky, Afriky i Asie mají své kořeny v USA z obavy o levicový,komunistický či antikapitalistický vývoj. V řadě zemí vznikly nedemokratické autokrativní režimy, které byly podporovány západními zeměmi. Důsledkem byl rozvrat politický, ekonomický i společenský. Souhlsím s bojem proti teroristům a mezinárodnímu terorismu,nicméně tento boj nelze schovávat za zahraničně politické a ekonomické zájmy Západu. To, co je důležité, je zajištění globální i evropské bezpečnosti. Zde je nezastupitelná role diplomacie a zahraniční politiky. Tady selhala zejména Evropská komise , která namísto politické protiváhy EU vůči USA ve světě, se stala orgánem k prosazování globálních zájmů firem a zahraničního kapitálu. Prostě řada rozhodnutí EK a EP znamená a bude znamenat pokles konkurenceschpnosti a životní úrovně většiny občanů.
A to za cenu udržení neo-liberální politiky a globálního kapitalismu. Mimochodem právě jednání skupiny zemí BRICS a rozšíření této mezinárodní organizace bude znamenat protiváhu proti politice, reprezentovanou Západem a odmítanou většinou zemí světa. Prostě proto, že zájmy skupiny G7 jsou v rozporu se zájmy těchto zemí, které mimochodem reprezentují většinu obyvatel světa. Tento vývoj bude znamenat rostoucí vliv zemí třetího světa v globální politice a zejména v globální ekonomice. Osobně mě mrzí, že Evropě ujíždí vlak a že její ideologická zaslepenost ohrožuje budoucí vývoj a životní úroveň občanů. A nejsem z těch, kteří ukazují na EU, to oni. Česká republika je členem nejen EU, ale i NATO a má svůj podíl na rozhodnutích a vývoji nejen v naší zemi, ale v celé Unii. To je zodpovědnost naší politické reprezentace a české vlády. Dnes jako v minulosti i v budoucnosti.